Prebivalci in obiskovalci našega najbolj ribiškega mesta lahko te dni uživajo v specialitetah iz te okusne bele ribe, ki jih pripravljajo v številnih gostinskih lokalih po Izoli (več o tem desno pod naslovom Zjutraj v morju, opoldne na krožniku). Če ne boste zavili k morju in si boste ribjo pojedino privoščili doma, pred tem v ribarnici pomislite, da obstajajo še druge, pogosto precej okusnejše ribe od dolgočasnih gojenih brancinov in orad, ki se tudi zaradi pomanjkanja domišljije sicer najpogosteje znajdejo na gostilniškem ali domačem krožniku. Cipljev v naših ribarnicah in na ribjih oddelkih veleblagovnic ni težko dobiti, pripravimo pa jih lahko na številne načine. Imenitni so pripravljeni v pečici. Očiščeno ribo povprek dvakrat rahlo zarežemo, natremo z limonovim sokom in posolimo ter v stekleni posodi za eno uro shranimo v hladilnik. Če želimo, jo natremo z zelišči (peteršilj, rožmarin, šetraj), v zareze pa zataknemo na lističe narezan česen (kdor želi). V naoljen pekač položimo dve tanki rezini limone in nanju položimo ribo, ki jo pokapamo z olivnim oljem in 40–50 minut porinemo v pečico, segreto na 180 stopinj Celzija. Postrežemo jo s kuhanim krompirjem, kosi popečene polente ali drugo izbrano prilogo. Ulovili bomo dve ribi na mah, če ciplje v pečici spečemo skupaj s krompirjem. Vendar moramo v tem primeru počakati, da se krompir že nekoliko popeče, šele nato nanj položimo osoljene in po želji s peteršiljem in česnom odišavljene ter z olivnim oljem namazane ribe, vse skupaj ponovno porinemo v pečico in pečemo še dobre pol ure. Zraven cipljev iz našega morja ponudimo tipično primorsko vino – malvazijo ali refošk.

Ciplji s koromačevim pirejem in refoškovo omako

Potrebujemo:

Fileje 8 cipljev, 3 žlice olivnega olja, 1dl belega vina (malvazija), morsko sol, sveže zmlet beli poper, 1 lovorov list, 1 vršiček rožmarina. Za koromačev pire še 400 g koromača, 80 g čebule, 3 žlice olivnega olja, 1 dl sladke smetane, 0,5 dl belega vina (malvazija), morsko sol, sveže zmlet beli poper. Za refoškovo omako še 4 dl refoška, 100 g masla, 2 dl smetane za kuhanje, 40 g šalotke, morsko sol, sveže zmlet črni poper, timijan.

Priprava: Fileje po obeh straneh začinimo s soljo in sveže mletim belim poprom. V ponvi na olju jih po obeh straneh na hitro opečemo. Dodamo lovorov list in rožmarin, zalijemo z vinom in kuhamo še dve minuti. Za pire v drug lonec vlijemo 3 žlice olivnega olja, dodamo drobno sesekljano čebulo, pristavimo in jo posteklenimo. Dodamo očiščen in narezan koromač. Prilijemo malvazijo, pokrijemo in zdušimo skoraj do mehkega, nato prilijemo sladko smetano, solimo in popramo ter zdušimo do mehkega in pretlačimo. Za omako drobno sesekljamo šalotko, jo stresemo v manjšo posodo, prilijemo refošk in začinimo s timijanom. Pristavimo in počasi kuhamo, da vino napol povre, nato prilijemo 2 dl vode in kuhamo, da tekočina skoraj povre. Prilijemo smetano za kuhanje, dodamo maslo, solimo in popramo ter močno segrejemo. Koromačev pire razdelimo na krožnike, nanj nadevamo pečene fileje in oblijemo z vinsko omako. Ponudimo s popečenimi kruhki, regratovo (na Primorskem ga nabirajo že nekaj časa) ali radičevo solato in refoškom ali malvazijo, kakršna smo uporabili za kuhanje.