Prepoved sodi v vrsto podobnih »zdravstvenih« pobud newyorškega župana Michaela Bloomberga, ki ve, kaj je dobro zanj in njegovo zdravje, in je prepričan, da bo v to prisilil tudi someščane, pa če si tega želijo ali ne.

Sodnik Tingling je prepoved odpravil, ker je bila sprejeta samovoljno z dekretom mestnega oddelka za zdravje, ki mu ukazuje župan, in brez potrditve v mestnem svetu. S tem se krši načelo delitve oblasti in posledice bi bile veliko hujše kot pa tiste, ki jih prinašajo sladkane brezalkoholne pijače, je menil.

Prepoved je ustavil, ker je nedodelana in nedosledna Sodnik je opozoril, da bi lahko trgovina 7-Eleven, ki je pod nadzorom države New York, še naprej prodajala velike kozarce gaziranih pijač, trgovina ali restavracija, ki je pod nadzorom mesta, pa nekaj metrov stran tega ne bi smela.

Bloombergova prepoved bi veljala za prodajo količin, večjih od nekaj manj kot pol litra (16 tekočinskih unč).

Tisti, ki prodajajo pijače, so se nemudoma uprli in vložili tožbo. Težava je bila v tem, da ni bilo natančno jasno, kaj vse bo prepovedano in kaj ne bo. Za pijače brez sladkorja prepoved ne bi veljala, kakor tudi ne za alkoholne pijače.

Starbucks prepovedi v nobenem primeru ne bi upošteval

Kavarna Starbucks je že pred sodniško odločitvijo sporočila, da prepovedi ne bo upoštevala, pa naj župan naredi kar koli.

Mestni uradniki pod županovo oblastjo trdijo, da je namen prepovedi reševanje življenj, ker sladkane pijače na leto povzročijo smrt več kot 5000 prebivalcev mesta. Meščani so bili večinoma proti prepovedi.

Župan je napovedal pritožbo na prizivno sodišče in dejal, da bi bilo neodgovorno od njega, če ne bi skušal storiti vsega, kar je v njegovi moči, za dobrobit prebivalcev mesta.