Upniki družbe Beti, ki je od 21. februarja v prisilni poravnavi, imajo le še nekaj dni časa, da prijavijo svoje terjatve. Teh je bilo konec leta po oceni vodstva družbe za okrog 9,4 milijona evrov. Prednostni in ločitveni upniki (njihove terjatve naj bi znašale okrog 6,6 milijona evrov) naj bi bili v prisilni poravnavi poplačani stoodstotno, navadni upniki pa 50-odstotno, in to najkasneje v štirih letih.

Konec leta 2011 je vodstvo k matični družbi Beti pripojilo Beti Pletiva in Beti Preja, ki od takrat poslujeta kot profitna centra. Septembra lani je družba prešla iz enotirnega na dvotirni sistem upravljanja, predsednika upravnega odbora Roberta Kocmana je zamenjala generalna direktorica Darja Stvarnik, do takrat glavna izvršna direktorica. Beti, ki je konec leta zaposlovala 178 ljudi, je poslovno leto zaključila z 12,8 milijona evrov prihodkov in 1,9 milijona evrov izgube, ki tako presega polovico vrednosti osnovnega kapitala. Glavni vzroki za nelikvidnost so po besedah Stvarnikove gospodarska kriza in posledično vse manjša prodaja izdelkov lastne blagovne znamke. Večina hčerinskih družb Beti je tako končala v stečaju, sodelovanje z bankami v zadnjih dveh letih pa je ostalo na mrtvi točki. Le z eno od bank se je vodstvu uspelo dogovoriti za reprogramiranje kratkoročnih posojil, ne pa tudi z drugo. Konec lanskega leta je imela Beti 8,4 milijona evrov kratkoročnih obveznosti.

Načrt finančnega prestrukturiranja in projekcija poslovanja do leta 2017 predvidevata ukinitev nerentabilnega programa Pletiv še letos, odprodajo nepremičnin na več lokacijah, pridobitev novega strateškega partnerja ter dokapitalizacijo, ki naj bi jo izvedli do konca julija letos. Obstoječi delničarji v prvem krogu niso vpisali novih delnic, tako zdaj tečejo aktivnosti za pridobitev novih delničarjev s strani tretjih oseb.

Glavni sindikalist v podjetju Slavko Majzelj nam je povedal, da so banke upnice od vodstva družbe zahtevale še nekaj dodatnih pojasnil k programu prestrukturiranja. Sicer pa je vodstvo delavcem minuli teden izplačalo drugi del januarske plače. »Če ga ne bi, bi izvedli opozorilno stavko,« je povedal. Prvi del februarske plače naj bi delavci dobili do 20. marca, drugih dolgov pa družba do njih nima. Majzelj ob tem tudi opozarja na nenavadno poslovanje v Pletivih. »Tam je 26 delavcev, skoraj polovica je režije. Poleg tega ima direktor takšno plačo kot pet delavcev skupaj. Tako pa družba res ne more poslovati.«

Skoraj četrtino delnic Beti imata Zvon Ena in Zvon Dva v stečaju, nad njunimi delnicami ima zastavno pravico NLB. Do pred kratkim je bil skoraj četrtinski lastnik tudi član nadzornega sveta Teodor Kocman. Vendar je skoraj polovico delnic prodal družbi Opinium, ki jo imata skupaj z bratom Robertom. Teodor Kocman ima tako po novem v lasti slabih 14 odstotkov delnic, Opinium pa nekaj manj kot enajst odstotkov. Iz javno dostopnega poročila je tudi razvidno, da je Roberto Kocman vložil tožbo zoper družbo Beti. Izvedeli smo, da naj bi jo tožil zaradi neizplačila odpravnin v višini več kot 100.000 evrov, dobrih 2000 evrov pa naj bi zahteval tudi zaradi neizplačanega nadomestila za malico.