Možna uvedba zamenljivosti zdravil po terapevtskih skupinah, ki je predvidena med ukrepi za finančno vzdržnost zdravstvenega sistema, bi pomenila posledice za kronične bolnike. »Ti že nekaj časa uporabljajo določeno zdravilo, zaradi možnega doplačila pa tega zdravila morda ne bodo mogli več jemati, ker morda ne bodo mogli doplačati zdravila,« je dejala predsednica uprave omenjenega foruma Nataša Jenčič.

Tudi za zdravnike bi možna uvedba terapevtskih skupin lahko po njenih besedah prinesla dodatno delo. Po njenem pojasnilu se bo lahko zgodilo, da bo zdravnik predstavil bolniku jemanje zdravila, za katerega bo potrebno doplačilo. »Bolnik se bo z doplačilom strinjal, a si bo lahko v lekarni premislil. To bo pomenilo, da se mora vrniti k zdravniku in celotni postopek se bo moral ponoviti,« je dejala.

Cene zdravil naj bi se spreminjale na dva meseca

Cene zdravil naj bi se spreminjale na dva meseca, to pa lahko potencialno pomeni, da bo moral kronični bolnik na dva meseca spremeniti tudi terapijo, je opozorila članica uprave foruma Urša Lakner. To lahko po njenih besedah »celo povzroči sočasno jemanje več zdravil za isto indikacijo, kar pa povzroči dodatne stranske učinke ter tudi veliko slabše delovanje samega zdravila,« pravi.

Pri kroničnih bolnikih nenehno spreminjanje terapije pogosto tudi ni primerno, je opozorila. »Za tem se lahko pojavi veliko zapletov,« je dejala. Poleg tega bi predlog dolgoročno po njenih besedah zaradi potencialnih doplačil lahko vodil v umik nekaterih zdravil s slovenskega trga. Lahko pa se bo tudi zgodilo, da nova zdravila, ki bodo registrirana v Evropi, v Slovenijo ne bodo prišla, je opozorila.

Mednarodni forum znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb po besedah Jenčičeve združuje inovativne farmacevtske družbe, ki so proizvajalke sodobnih originalnih zdravil. Ima 22 članic, ki imajo v Sloveniji več kot 50-odstotni vrednostni tržni delež, je dejala.