Šport in turizem sta v Kranjski Gori močno povezana. Slovenski smučarski mondeni kraj je na račun tekem svetovnega pokala znan po vsem svetu. Kranjska Gora ima na račun alpskih smučarskih tekem svetovnega pokala izjemno korist, saj pride na rovaš pokala Vitranc na Gorenjsko ogromno posameznikov in družin na dopust ali zgolj na enodnevno smučanje. Ekonomska kriza je sicer prisotna tudi v kranjskogorskem turizmu, saj lahko vsak smučarski delavec potrdi, da je na smučišču vsako leto manj smučarjev.

V mednarodnem merilu Kranjska Gora kot smučišče ni takšna meka, kot je sicer opevana. Cene turističnih storitev so visoke, predvsem kar zadeva nočitev. Absolutno previsoke za slovenski žep. Primerljive storitve so v tujini, predvsem smučarski meki Avstriji, precej nižje. Cene, ki jih navijajo Kranjskogorci v času pokala Vitranc in predvsem Planice, presegajo vse meje razumnega. V smučarskem svetu je v veliki večini primerov praksa, da so cene nočitev v času tekem svetovnega pokala takšne, kakršne so po ceniku v tistem časovnem obdobju, ko potekajo tekme. V Kranjski Gori pa jih dodatno zasolijo. Tudi za 100 odstotkov.

Pred letošnjim pokalom Vitranc se nam je zgodil unikaten primer. Potem ko smo imeli rezervirano sobo v zelo znanem kranjskogorskem penzionu, smo z njegovega naslova slab mesec pred začetkom 52. pokala Vitranc prejeli elektronsko pošto. Napisali so nam, da je cena nočitve približno 40 odstotkov višja, kot smo se dogovorili, ter naj čim prej potrdimo prihod. Takšne požrešnosti in nedopustnosti nismo doživeli nikjer na svetu. Naj je šlo za spanje v vaseh, krajih, mestih ali velemestih. Tudi precej bolj znanih od Kranjske Gore. Nedopustno požrešnost smo seveda zavrnili.