Pot do pete zmage v Kranjski Gori je bila zelo težka, mar ne?

Zelo. Na prvi progi je bilo zaradi zaprte postavitve in težkih razmer izjemno težko najti pravi ritem. Verjamem, da smo imeli vsi občutek, kot da delamo napake. Druga proga je bila kar 14 sekund krajša in jasno je bilo, da je treba uprizoriti popoln napad, kar je s startno številko 30 zelo težko.

Kaj je tako posebnega v Kranjski Gori, da ste serijski zmagovalec tekem na pokalu Vitranc?

Teren mi resnično ustreza. Zgornji in spodnji del sta precej strma, sredinski pa vsebuje vse veleslalomske prvine, čeprav je morda po televiziji videti položen. Zdi se mi, da lahko na njem pokažem vse svoje znanje in to mi dobro uspeva. Vesel sem, da sem vnovično skupno veleslalomsko zmago potrdil s prvim mestom.

Na začetku sezone ste tekmece v veleslalomu premagovali z več kot dvosekundno razliko. Ta se proti koncu sezone zmanjšuje...

Predvsem Marcel Hirscher se mi je vse bolj bližal. Toda sistem točkovanja je takšen, da drugouvrščeni dobi 80 točk svetovnega pokala, če za zmagovalcem zaostane za tri sekunde ali stotinko. Zato sem se moral za vnovično veleslalomsko lovoriko močno boriti in imeti sijajno sezono, da sem prehitel Marcela. Poleg njega je precej mlajših fantov, ki smučajo izjemno. Poglejte, kako napreduje Alexis Pinturault, kako se je med najboljše veleslalomiste izstrelil Felix Neureuther. Ponosen sem, da jih lahko še vedno premagujem, hkrati pa se zavedam, da bo vse težje. A sem na izziv pripravljen.

Iz ust tekmecev in strokovnjakov je mogoče večkrat slišati, da je vaša največja prednost v materialu, ki je preprosto najboljši, tudi vaše veleslalomske smuči pa so že na oko videti drugačne od tekmecev.

Strinjam se, da imam odličen material. Headove smuči so vrhunsko pripravljene. Toda na teh smučeh ne smučam le jaz, saj z istim proizvajalcem tekmujejo tudi drugi tekmovalci. Bolj bi rekel, da smo najbolj garali, da smo razvili dobre smuči. Na nov material smo se začeli pripravljati že septembra 2011, torej več kot eno leto preden je začel veljati. Mislim, da so tudi tekmeci razvili dobre smuči, tako da mislim, da imajo povsem konkurenčno opremo.

Pred nastopom v Kranjski Gori ste nekaj dni testirali tudi olimpijski teren v Sočiju. Kakšne so informacije iz prve roke?

Občutek, ko alpski smučarji smučamo na novih terenih, je dokaj neobičajen, saj so tekme svetovnega pokala večinoma na istih lokacijah. Tudi poletne priprave vsako leto potekajo na bolj ali manj istih terenih. S tega stališča sem bil v Sočiju kar nekoliko izgubljen, a sem prepričan, da mi bo trening koristil, ko bom na to prizorišče pripotoval prihodnje leto.

Ko smo se z vami pogovarjali pred prvo tekmo svetovnega pokala oktobra v Söldnu, ste dejali, da je vaša velika želja, da osvojite veliki kristalni globus. Ta želja bo v tej sezoni ostala neizpolnjena...

To je dejansko moja največja želja, da bi enkrat v karieri sezono končal kot najbolj vsestranski alpski smučar. Prepričan sem, da bom v prihodnji sezoni še bolj konkurenčen najboljšim. Če mi bo šlo v veleslalomu podobno dobro kot v tej sezoni, če bom v superveleslalomu naredil še korak naprej in predvsem napredoval v slalomu, potem lahko dosežem veliki cilj. Poleg tega sem imel v tej sezoni tudi nekaj smole. V Wengnu sem denimo v kombinaciji odstopil tri vratca pred ciljem, potem ko sem bil na poti k zmagi. Tudi v Kitzbühlu sem zapravil veliko točk. Če jih ne bi...