Vesna, kaj sem vam je zgodilo v četrtfinalu, da se vam kot zmagovalki kvalifikacij ni uspelo prebiti naprej?

Imela sem občutek, da zmorem. Toda smuči nisem imela konkurenčnih, kar me je šokiralo. V uvodni klanec četrtfinala sem imela občutek, da imam dovolj moči, vodila sem, kot sem načrtovala, dokler se ni smučina poravnala oziroma ni šlo navzdol. Začele so se voziti mimo mene. Z drsanjem brez palic, ki je moja najmočnejša prvina, sem se maksimalno trudila, a sem lahko le sledila v zavetrju. Nisem imela nobene možnosti. In tudi z drugačno taktiko ne bi bilo nič drugače. Zaradi vsega tega sem bila še bolj razočarana.

Kaj se je zgodilo v pripravi smuči med kvalifikacijami?

Ko sem pred četrtfinalom testirala smuči, sem imela dober občutek. V servisu so potem dodali še dodatno plast nečesa. Imela sem občutek, da so smuči dobro tekle le v prvih nekaj sto metrih. Pač manjkal je kamenček v mozaiku, ki je v teku tudi nujno potreben.

To je bil zadnji drsalni sprint sezone, zadnja velika priložnost, da rešite sezono.

Ko sem odhajala v Lahti, sem imela končno dober občutek. Domačim sem celo dejala, da bom zmagala v Lahtiju in to bo to. Tudi zjutraj sem imela občutek, da bo to moj dan. Sonce, hitra smučina, teren, kjer sem bila že četrta, čeprav na lažji progi. Vse je bilo končno tako kot v mojih najboljših dneh. Žal pa kvalifikacije ne štejejo. Ampak, kaj naj? Niti en drsalni sprint v sezoni ni bil normalen. Decembra sem zbolela tik pred prvim sprintom v Quebecu v Kanadi (26. mesto, op. p.), v Canmoru sem nastopila na silo, napol bolna (16.). Na sprintu na Tour de Ski v dolini Mustair še nisem bila prava (16.), potem ko sem se zdravila z antibiotiki. V Sočiju pa sem znova zbolela. Vsaj šesto mesto s Katjo na svetovnem prvenstvu je nekaj vredno.

Sledita še dva sprinta. Kako naprej po taki sezoni?

Žal sledi zame verjetno le še šprint v Drammnu, a si v klasiki veliko ne obetam. Tu v Lahtiju je bila moja zadnja velika priložnost, da si priborim vsaj nekaj točk več, da ostanem vsaj med petdeseterico svetovnega pokala s pravico nastopa na zaključnem Touru v Stockholmu in Falunu. Za nekaj utehe in za motivacijo za naprej mi ostane le ta potrditev v kvalifikacijah. Sama sebi sem dokazala vsaj to, da še vedno zmorem. No, če mi že ta sezona ni usojena, se kot večna optimistka tolažim, da se bo morda olimpijska sezona, z drsalnim sprintom v Sočiju, odvijala drugače. mm