Poleg obeh junakov 52. pokala Vitranc, hrvaškega zimzelenega smučarja Ivice Kostelića (v Kranjski Gori je na slalomu zmagal po desetih letih) in Gospoda Veleslaloma Teda Ligetyja, je imelo tradicionalno tekmovanje v svetovnem pokalu v alpskem smučanju minuli konec tedna še enega velikega zmagovalca. To so bili organizatorji, ki so navkljub izjemno slabemu vremenu, ko je oba dneva močno deževalo, včeraj pa do 12. ure v Podkorenu tudi snežilo, v izjemno težkih razmerah spravili pod streho obe prireditvi. Generalni sekretar pokala Vitranc Srečko Medven, ki je tudi predsednik Cluba 5 + največjih organizatorjev tekem svetovnega pokala, je imel razlog za zadovoljstvo, saj je svetu pokazal, kako se streže stvarem na najvišji ravni.

Ker se človek v življenju navadi vsega hudega, mu z leti pride v kri tudi težko razumljivo dejstvo, da se mu za trud ne zahvali tisti, ki mu je najbližji. V tem primeru slovenski alpski smučarji, ki so v Kranjski Gori v tej sezoni precej trenirali, a se v dveh dneh niti eden izmed deseterice Slovencev na startu ni uvrstil med dobitnike točk. Slovenski alpski smučarji so prikazali blamažo, ki je sovpadala z vremenom. Potem ko sta na veleslalomu in slalomu odstopila glavna slovenska upa Janez Jazbec in Mitja Valenčič, sta bili najboljši slovenski uvrstitvi dve 33. mesti, ki sta jih dosegla Žan Kranjec v soboto in Matic Skube v nedeljo.

»Če ne drugače, se bom na pokal Vitranc vrnil kot gledalec. Če pa še kdaj kot tekmovalec, še ne vem. O svoji prihodnosti se bom odločil po koncu sezone. Odločitev bo odvisna od številnih dejavnikov. Imel sem velika pričakovanja, saj sem imel v zadnjem času občutek, da spet lahko hitro smučam. Zelo sem razočaran. Domača klofuta je bolj boleča kot kakšna druga po svetu,« je bil o svoji prihodnosti negotov 35-letni Mitja Valenčič, ki je smučal izjemno tvegano, saj je lovil uvrstitev na finale svetovnega pokala v Lenzerheideju. A je ostal brez nje kot vsa slovenska reprezentanca v tehničnih disciplinah.

Hrvaškega junaka Ivico Kostelića so po zmagi preplavila čustva. »Težko je vsako leto ostati v stiku s svetovnim vrhom, kaj šele toliko časa. Vnovič sem zmagal na hribu, na katerem sem presmučal največ slalomskih voženj v svoji karieri in se na njem počutim kot doma. Zahvalil bi se vsem Slovencem, ki so zame navijali tako na veleslalomu kot slalomu in mi pomagali, da sem dosegel nov veliki uspeh,« je v slovenskem jeziku pripovedoval Ivica Kostelić, ki ga je v dveh dneh v Podkorenu bodrilo okoli 6000 gledalcev.

Američan Ted Ligety je postavil nove kranjskogorske mejnike. Na izjemno težkem veleslalomu, na katerem je bila zaradi dežja vidljivost na progi zelo slaba, je dosegel že peto zmago v svoji paradni disciplini ter postal najuspešnejši veleslalomist v bogati zgodovini pokala Vitranc. Ligety je tako eno tekmo pred koncem osvojil veleslalomski kristalni globus, hkrati pa izenačil še nekaj mejnikov. Po Švedu Ingemarju Stenmarku, Avstrijcih Hubertu Strolzu, Hermannu Maierju in Marcelu Hirscherju, Američanu Philu Mahreu in Švicarju Michaelu von Gruenigenu je postal sedmi alpski smučar, ki se je v eni sezoni na veleslalomih sedemkrat uvrstil na zmagovalni oder. Hkrati je postal tretji smučar, ki je v eni sezoni dobil pet veleslalomskih tekem.