Fak se je po eni strani veselil, da je bil na sobotnem sprintu znova med peterico najhitrejših na zahtevni trasi olimpijske smučine. »No, žal sem upanje na boljši dosežek izgubil na strelišču,« je potožil, potem ko je ob dveh kazenskih krogih osvojil 15. mesto. Dve zgrešeni tarči sta za biatlonca iz Mrkopalja slabše od povprečja na zadnjih 13 posamičnih tekmah svetovnega pokala, ko je s streli na 210 tarč zgrešil le 24-krat. Z novimi 26 točkami svetovnega pokala je obdržal prednost 63 točk pred Rusom Ustjugovim, ki se je v sprintu kot drugi (54 točk) zmogel najbolj približati fenomenalnemu Martinu Fourcadu. Po drugi strani Fak za odsotnim Svendsenom zaostaja 57 točk. »S tem, kakšna so razmerja, se poskušam sedaj najmanj obremenjevati. Pomembno je, da ohranjam tretje mesto. Trenutno se mi zdi najbolj pomembno, da bom zmogel nastopiti še na vseh treh tekmah do konca, saj moje izkušnje niso najlepše,« je Jakov Fak previden, ko se spominja preteklih zim s pomrznjenim prstom in boleznijo.

»Tu sem se odlično počutil. Te občutke si bom poskušal zapomniti za naslednje leto,« se je Krasnaja Poljana, prve dni idilično sončna, potem tudi turobno meglena, vtisnila v možgane Klemnu Bauerju, ki je na treh tekmah na stadionu Laura od 40 tarč zgrešil le tri. Za kakšen preobrat gre, najlepše dokazuje statistika preostalih letošnjih posamičnih tekem, ko je od 160 strelov zgrešil kar 48 tarč. »Delček uspeha se skriva v prihodu na strelišče, zaradi česar se lažje pripravim in zberem. Morda sem bil tu tudi malo bolj sproščen, saj si zaradi skromnejše tekaške forme nisem veliko obetal,« je Klemen Bauer nizal razloge, potem ko je z 11. mestom na sprintu (ena zgrešena tarča, osmi tekaški čas) dosegel drugi dosežek zime, v nedeljo pa kot najboljši mož s tretjim časom zadnje predaje brez zgrešene tarče štafeto popeljal do 11. mesta, ki pomeni ubranitev prestižnega desetega mesta v pokalu narodov.

»Z vsako uvrstitvijo med deseterico sem zadovoljna, želela pa sem seveda na stopničke, ki se mi vedno znova odmikajo. Ostanejo pa mi še tri priložnosti v Hanti Mansijsku,« je bila osrednja misel Teje Gregorin. »Vse tarče mi nikakor ne padejo. Na meglo in prestavitev začetka tekme se ne izgovarjam, saj je dobro, da je tekma sploh bila. Najbolj me je motilo sneženje,« je potožila biatlonka s strelsko statistiko 210 tarč in 32 zgrešenih na zadnjih tekmah. Poljakinja Gwizdonova, Slovakinja Kuzmina in Norvežanka Bergerjeva so bile na odru tudi zaradi hitrejšega teka, čeprav je bila Gregorinova v tem elementu znova med osmerico. No, potolažila se je vsaj s tisočakom na računu in teorijo upanja, da kljub 49 točkam zaostanka na zadnjih treh tekmah še ujame tudi nagrajeno deseterico skupnega seštevka.

Trener Uroš Velepec je nad 11. mestom štafete razočaran. »Imeli smo priložnost za stopničke ali vsaj šesterico. Če eden naredi napako, še razumem, saj je to mogoče nadoknaditi. Napake dveh, od katerih je eden najboljši mož, pa seveda ne,« je bil oster glede strelske nezbranosti Jakova Faka in Janeza Mariča, ki zadnje nepodrte tarče ni zmogel podreti niti s tremi dodatnimi streli in je moral še v kazenski krog. mm