Finalni nastop sta si na uvodni posamični tekmi finsko-norveške nordijske turneje od Slovencev priskakala še Matjaž Pungertar (229,6 točke), ki je končal na 28. mestu, in Andraž Pograjc (217,2), ki je bil 30. Brez nastopa v drugi seriji sta danes ostala dvakratni mladinski svetovni prvak Jaka Hvala na 33. in Matic Benedik na 45. mestu.

Freitag je v ospredju prišel do svoje druge zmage to sezono, skupno pa se je na najvišjo stopničko povzpel tretjič v karieri. Za njim sta se na drugo oziroma tretje mesto zvrstila norveška skakalca, Anders Bardal (266,9) in Anders Jacobsen, ki si je tretje mesto delil z Nemcem Severinom Freundom (oba po 265,8).

Za nemško izbrano vrsto je tako sanjski konec tedna, saj so zmagali na sobotni ekipni tekmi, danes pa so "pobrali" še zmago in tretje mesto. "Gre za zgodovinski dosežek. Zelo sem vesel, da ga lahko delim s temi fanti, ki so v Lahtiju skakali res odlično," je dejal glavni trener nemške reprezentance Werner Schuster.

"Zelo sem zadovoljen z današnjo tekmo. Mislim, da sem prav danes prikazal dva najboljša skoka celotnega vikenda. Moj današnji cilj je bil le, da popravim skoke z ekipne tekme in to mi je uspelo," pa je dejal junak dneva Freitag, Bardal pa se je bolj kot drugega mesta veselil dejstva, da so kar trije Norvežani - poleg Bardala in Jacobsena je bil Tom Hilde sedmi - končali med najboljšo deseterico: "Danes je bil dober dan. Čeprav mi nista uspela dva popolna skoka, nisem veliko zaostal. Bolj me veseli, da se v pokalu narodov borimo za zmago z Avstrijci, saj zmanjšujemo zaostanek. Do konca sezone je še kar nekaj tekem in upam, da nam bo uspelo."

Rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu je zadržal Gregor Schlierenzauer (1336 točk), ki je bil danes le 15. Bardal je pet tekem pred koncem sezone z današnjim drugim mestom prednost Avstrijca znižal na še vedno ogromnih 474 točk. Tretji skupno je Jacobsen (792). Najboljši Slovenec je Kranjec (601) na sedmem mestu, Prevc (528) je 12., Hvala (480) pa 13.

Karavana svetovnega pokala se zdaj iz Lahtija seli v Kuopio, kjer bo že v torek naslednja tekma nordijske turneje. Še prej v ponedeljek skakalce z izjemo Kranjca, ki je v svetovnem pokalu med najboljšo deseterico na sedmem mestu, čakajo kvalifikacije.