Ekipa Joshue L. Hooda z Washingtonove univerzitetne šole za medicino v St. Louisu je pokazala, da čebelji strup vsebuje močno sestavino melitin, ki lahko preluknja zaščitno ovojnico okoli virusa HIV, kot tudi drugih virusov. Starejša avtorja raziskave Samuel A. Wickline in J. Russell Hornsby sta že v preteklih raziskavah pokazala, da je melitin poleg protivirusnih terapij učinkovit tudi v boju proti tumorjem.

Da melitin ne bi poškodoval normalnih in zdravih celic, so raziskovalci na površje nanodelcev, ki prenašajo melitin, nastavili nekakšne odbijače, ki večjim celicam preprečujejo stik s strupom. Ker je virus HIV precej manjši, so odprtine med odbijači dovolj velike, da se dotakne površine nanodelcev in pride v stik s strupom.

Virus se na zdravilo ne more prilagoditi

»Melitin, ki se nahaja na nanodelcih, se združi z virusovo zaščitno ovojnico,« je pojasnil Hood. »Melitin v ovojnici ustvari majhne napadalne komplekse, ki so podobni poram, ter poči ovojnico in razgali virus.«

Prednost takšnega pristopa k boju proti virusu HIV je po Hoodovem mnenju v tem, da nanodelci napadejo ključen del virusove strukture, namesto da bi zgolj onemogočali njegovo sposobnost za razmnoževanje, ki ne odpravlja prvotne okužbe. Poleg tega se nekateri virusi lahko prilagodijo zdravilom in se ponovno pričnejo razmnoževati.

»Napadamo bistveno fizično lastnost virusa HIV,« je pojasnil. »Teoretično se virus na tovrstne napade ne bi mogel prilagoditi. Virus mora imeti zaščitno ovojnico.«

Ekipa upa, da bodo metodo za boj proti virusu HIV lahko razvili v obliki vaginalnega gela, ki bi preprečeval širjenje okužbe, prepričani pa so tudi, da ima metoda potencial za terapije pri že okuženih osebah. Čeprav so delo opravili na celicah v laboratorijskem okolju, je Hood prepričan, da izdelava dovolj velikih količin nanodelcev za prihodnje klinične teste ne bi smela biti problematična.