Na drugo in tretje mesto sta se zavihtela avstrijska smučarja. Marcel Hirscher (+0,19) je bil kljub veliki napaki na prvi progi na koncu drugi in si je po odstopu Nemca Felixa Neureutherja v prvi vožnji še pred zadnjim slalomom sezone v Lenzerheideju zagotovil mali kristalni globus za zmago v posebnem seštevku discipline. Tretji je bil Mario Matt (+0,34).

Glede na to, da Norvežan Aksel Lund Svindal v slalomu ne tekmuje, je Hirscher z dvema drugima mestoma v Kranjski Gori, drugi je bil tudi v veleslalomu, štiri tekme pred koncem še okrepil vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Svetovni slalomski prvak ima 1375 točk, Svindal (1226) zaostaja za 149 točk. V slalomskem seštevku pa ima Hirscher, ki je bil letos na vseh slalomih na zmagovalnem odru, tekmo pred koncem neulovljivih 880 točk, drugouvrščeni Neureuther (616) pa zaostaja 264 točk.

Po 10 letih spet zmagal na »domačem« Vitrancu

"Prekrasen občutek je zmagati tukaj. Ni lahko 10 let zadržati vrhunske ravni v slalomu ob tako zgoščeni konkurenci. Sem zelo vesel, da mi ves čas uspeva zadržati stik z vrhom. Čutim veliko olajšanje, ta zmaga je bila zelo pomembna zame. Po prvi vožnji sem vedel, da bi lahko danes stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, vendar pa sem moral upati tudi na to, da bo Pinturault storil napako, ki je nazadnje tudi prišla. Izkoristil sem priložnost, želel sem si zmagati, nikoli nisem nehal upati," je v prvi izjavi dejal 33-letni hrvaški veteran, ki je na svojem skoraj domačem terenu vpisal drugo zmago, prvič je zmagal pred 10 leti, bila pa je to zanj tudi druga zmaga v tej sezoni ter 26. v karieri svetovnega pokala. Kostelića verjetno po koncu sezone čaka nova operacija kolena, kljub težavam pa napoveduje, da bo smučal v Lenzerheideju.

Pinturault zapravil zmago in osrečil Kostelića in Hirscherja

"Počutim se zelo dobro, osvojil sem svoj prvi mali kristalni globus v slalomu. Slednji mi predstavlja veliko nagrado in olajšanje. Po prvi vožnji si nisem mislil, da bom lahko na stopničkah s takšnim zaostankom za vodilnim Alexisom. Nato sem na finalni progi smučal zelo čisto in tekoče," pa je dejal Hirscher.

Slalomska tekma je bila zmaga izkušenj nad mladostjo. Enaindvajsetletni Pinturault je imel na startu kar 1,51 sekunde zaloge pred Kostelićem, še pred zadnjim vmesnim časom je ta prednost znašala 1,44 sekunde, vendar pa je nato sledila usodna napaka v ciljni strmini in odstop. Kostelić ni skrival emocij ter se je zahvalil vsem slovenskim navijačem, ki so v teh dveh dneh z vsem srcem navijali zanj in stiskali pesti v Kranjski Gori, prizorišču, kjer je smučal od najmlajših let.

Organizatorji dobili bitko z vremenom, slovenski smučarji pa so ponovno razočarali

Organizatorjem pokala Vitranc je uspel še en podvig, saj so pod streho spravili tako veleslalom kot slalom kljub pretoplemu vremenu in dežju. Tekmovalce je namreč danes pral dež, ki je prešel tudi v sneg, proga pa je zdržala do konca. Organizatorskim uspehom pa niso sledili tekmovalci.

Slovenska osmerica je namreč na letošnjem pokalu Vitranc ostala praznih rok, brez uvrstitve v finalno vožnjo na obeh tekmah. Največji adut 35-letni slalomski veteran Mitja Valenčič je po dobrem vmesnem času odstopil že na prvi progi ter ostal brez izpolnjenega glavnega cilja - uvrstitve v slalomski finale svetovnega pokala v Lenzerheideju. Moška ekipa za tehnične discipline na sklepnem dejanju sezone tako ne bo imela svojega predstavnika v veleslalomu ali slalomu. Čast slovenske moške vrste pa bosta reševala smukača Andrej Šporn in Rok Perko.

Valenčič po četrtem zaporednem odstopu ostal brez finala

"Razočaranje je kar veliko, počutil sem se v redu, lahko sem napadal od starta dalje, poskusil sem biti čim bolj agresiven ter napadati do konca, vendar pa je nato sledila napaka. Zelo mi je žal, da se je tako izšlo. To je smučanje, to je šport, žal sem predčasno zapustil tekmo. Proga še ni bila tako uničena in bi se lahko tudi z mojo startno številko uvrstil v finale. Za naprej zanesljivo ostaja velik izziv Soči in nastop na zimskih olimpijskih igrah. Odločitev o tem, kako naprej, bom sprejel po koncu sezone, saj me čaka še nastop na državnem prvenstvu. Vse bo odvisno tudi od tega, kako se bodo stvari razpletle na zvezi in ali bom še naprej imel zadovoljive pogoje, da bom lahko ohranil pripravljenost za olimpijske igre," je dejal Valenčič, ki je odstopil še na četrtem slalomu za svetovni pokal zapored v tej sezoni. Pred Kranjsko Goro je sledilo SP in Schladming z desetim mestom, ko je zadišalo po tem, da bi se krivulja neuspehov znova obrnila navzgor. Valenčič je sezono končal na 32. mestu v slalomskem seštevku, kar je precejšen zdrs po 14. mestu v minuli sezoni.

Finalni vožnji je bil danes še najbližje Matic Skube, ki pa je bil prepočasen za dobrih šest desetink.