Drugo mesto na 7,5 kilometra dolgi progi je osvojila Slovakinja Anastasiya Kuzmina (+10,2/1), tretje pa Norvežanka Tora Berger (+13,7/1).

Po polurni prestavitvi začetka ženskega sprinta zaradi goste megle, ki se je spustila nad Krasnajo Poljano, je na zadnji tekmi posameznic v ruskem Sočiju zmagala Poljakinja Magdelena Gwizdon. Za strelsko zanesljivo Gwizdonovo se je na drugo mesto zavihtela Kuzmina, tretje mesto pa je osvojila skupna zmagovalka letošnjega svetovnega pokala Bergerjeva. Slednja je zbrala že 1165 točk, na drugem mestu je Belorusinja Darja Domračeva z 848 točkami, na tretjem pa Nemka Andrea Henkel (742).

Teja Gregorin se je z osmim mestom enajstič v sezoni zavihtela med deseterico, strelska napaka v stoječem položaju pa jo je stala še višje uvrstitve. »To je nekako pričakovana rezultatska slika za formo, ki jo trenutno držim. Tekaško gre vedno bolj navzgor, strelsko pa ne zmorem stoodstotnega izkupička. Zaradi megle so prestavili start tekme, vendar je bila resnična ovira za nas na progi sneženje. Razmere so se zelo spreminjale, saj je zapadlo več kot pet centimetrov snega. Želela sem si le, da izpeljejo tekmo, ker sem spet čutila priložnost. Z vsako uvrstitvijo med deset sem zadovoljna, končno pa si želim tudi že na stopničke. Očitno bo ta cilj ostal za finale v Hanti Mansijsku,« je razkrila želje Teja Gregorin.

S stoodstotnim strelskim izkupičkom se lahko pohvali Andreja Mali, ki pa ji težka proga in vremenske razmere niso šle preveč na roko, zato se je morala zadovoljiti s 40. mestom in eno točko svetovnega pokala. Gregorinova je obdržala skupno 13. mesto (583 točk), Malijeva pa je 39. (126 točk).

V nedeljo se bodo v Sočiju pomerile še ženske štafete na 4 x 6 km. Med njimi ne bo Slovenk, ki so zadnjo letošnjo štafetno ekipo sestavile za nastop na svetovnem prvenstvu.

Fourcade opravil s konkurenco, Bauer 11.

Martin Fourcade, zmagovalec skupnega seštevka biatlonskega svetovnega pokala, je tudi zmagovalec današnjega 10-kilometrskega sprinta v Sočiju. Francoski šampion je tekmo končal brez zgrešenega strela, za njim pa sta končala Rus Jevgenij Ustjugov in Norvežan Henrik L'abee-Lund. Od Slovencev je bil najboljši Klemen Bauer na 11. mestu.

Bauer je zgrešil eno tarčo, za Fourcadom pa je zaostal 1:11,7 minute. Jakov Fak (+1:20,3/2) je zasedel 15. mesto, Janez Marič (+3:27,3/3) je bil 67., Peter Dokl (+4:01,9/3) pa 80.

»Vedno znova me v cilju preseneti občutek, da so proge tako zahtevne. Dolgi in strmi vzponi, tehnično zahtevni spusti, podlaga pa se je vdirala zaradi visokih temperatur in zmehčanega snega, kar me je res pošteno utrudilo. Rešile so nas odlično pripravljene smuči, saj smo že po nastopu Petra Dokla videli, da je konkurenčen na progi. Tudi spuste sem odpeljal zelo dobro in tam pridobival sekunde. Zavedam se, da je bilo predvsem streljanje tisto, ki me je pripeljalo do mojega drugega najboljšega izida sezone. Vedno bolj si zaupam, strelišče mi ustreza, kar sem občutil že na prvih treningih ob prihodu v Soči. Ničesar namreč ne počnem bistveno drugače kot prej, morda sem le še bolj sproščen, ker nisem v povsem vrhunski tekaški formi,« je po nastopu povedal Bauer.

Fak je z dvema kazenskima krogoma zaostal za Bauerjem dobrih osem sekund; peti tekaški čas pa ga vrača med najhitrejše biatlonce. »Vesel sem, da je moje počutje boljše in sem posledično spet bolj hiter tudi na progi. Žal sem upanje na boljši izid izgubil na strelišču. Ohranjam tretje mesto v svetovnem pokalu, vendar se poskušam s tem čim manj obremenjevati. Trenutno je najbolj pomembno, da izpeljem sezono do konca z nastopi na vseh tekmah, kar sem mi žal ni izšlo v zadnjih dveh zimah,« je dejal Fak pred nadaljevanjem sezone.

Zmagovalec Fourcade, ki ima skupno že 1132 točk, je še enkrat več pokazal, da v tej sezoni nima prave konkurence. Prišel je do osme zmage, drugovurščenega Ustjugova, ki je pustil eno nepokrito tarčo, je ugnal za 42,3 sekunde, L'abee-Lund pa je brez zgrešenega strela zaostal 51 sekund. Pred selitvijo na zaključek svetovnega pokala v Hanti Mansijsk je kljub odsotnosti zadržal skupno drugo mesto Norvežan Emil Hegle Svendsen (751 točk), Fak na tretjem mestu pa je zbral 694 točk.

V nedeljo biatlonce čaka štafetna preizkušnja na 4 x 7,5 kilometra, slovenska četverica pa se je odločila za spremembo vrstnega reda. Tekmo bo začel Dokl pred Fakom, tretji bo šel na progo Marič in četrti Bauer. »Zaradi specifične konfiguracije prog je bilo odločeno, da poskusimo z nekoliko spremenjeno postavo. Tudi sam sem si želel nastopiti bolj spredaj in ocenjujem, da bom tako lahko še bolj pomagal pri končni višji uvrstitvi. Sedaj, ko sem spet v boljši telesni formi, si lahko obetam tudi uspešen zaključek,« je še pojasnil Fak.