Še najboljši je bil 20-letni novinec med elito Matic Benedik (13. mesto/116 m) iz Žirov, povprečen Jurij Tepeš (21./113,5 m), medtem ko so za napredovanje trepetali Matjaž Pungertar (36./108,5 m), Jaka Hvala (39./106,5 m) in Andraž Pograjc (40./106 m). Za uvrstitev na tekmo je bilo treba prehiteti 11 skakalcev. Peter Prevc (120,5 m) in Robert Kranjec (119,5 m) sta bila kot člana elitne deseterice na tekmo uvrščena vnaprej. Medtem ko je v kvalifikacijah zmagal Poljak Maclej Kot (124 m), je bil med vnaprej kvalificiranimi najboljši Avstrijec Gregor Schlierenzauer (127,5 m). Ob tem je treba dodati, da najboljši s treninga, Poljak Kamil Stoch, sicer svetovni prvak z velike skakalnice v Predazzu, ni skočil v kvalifikacijah, potem ko je bil najboljši v obeh serijah za trening s skokoma 135 in 132,5 metra.

Skakalce na skandinavski turneji v devetih dneh čaka pet tekem v Lahtiju (danes ekipna tekma s Tepešem, Hvalo, Prevcem in Kranjcem, jutri posamezniki) in Kuopiu (torek) na Finskem ter v Trondheimu (petek) in Oslu (nedelja, 17. marca) na Norveškem. Za konec sezone bo od 21. do 24. marca finale s tremi tekmami na letalnici (ena tekma bo ekipna) v Planici.

»Do konca sezone želimo zbrati 4000 točk v pokalu narodov, potem ko smo že s 3430 potolkli vse dosedanje rekorde. Z njimi smo v pokalu narodov četrti, skušali pa bomo ujeti Nemce na tretjem mestu. Obenem želimo ohraniti dva skakalca med deseterico v skupnem seštevku svetovnega pokala,« je o načrtih povedal selektor slovenske reprezentance Goran Janus, ki bo polovici skandinavske turneje domov poslal Pograjca, na Norveško pa bo dopotoval Anže Semenič.

Ker je do konca svetovnega pokala še šest tekem, lahko Avstrijec Gregor Schlierenzauer že v Lahtiju potrdi osvojitev velikega kristalnega globusa. V skupnem seštevku svetovnega pokala ima že 548 točk prednosti pred prvim tekmecem, Norvežanom Andersom Bardalom, ki je bil skupni zmagovalec v lani. jo