Za vami ni najboljša sezona, kajne?

Zagotovo. Rezultati so bili precej pod pričakovanji. Sezono sem začel kot član prve jakostne skupine, potem sem nanizal nekaj povprečnih rezultatov in odstopov. Ni mi bilo najlažje, na svetovnem prvenstvu pa sem krivuljo spet obrnil v pravo smer. Zadnji treningi so mi dobro uspeli. Imam dobre občutke in upam, da bom pokazal vse, česar sem zmožen.

Ste že preizkusili podkorensko strmino?

V Podkorenu smo v zadnjih dveh tednih veliko smučali, vse do nedelje, dokler je bila proga odprta, nato so jo zaradi tekme zaprli. Nismo dobili najbolj trde podlage, a mislim, da tudi na tekmi ne bo povsem ledeno, zato je še bolje, da smo smučali na mehkejšem snegu.

Vaš trener je govoril o petem in šestem mestu, kar bi bilo morda dovolj za uvrstitev v finale svetovnega pokala.

Po takšni sezoni, kot je za menoj, se mi zdi nerealno govoriti o mestih. Osredotočen bom na svoje smučanje. Če bom svoje delo dobro opravil, bo tudi uvrstitev temu primerna.

V zadnjih letih v Kranjski Gori dosegate dobre rezultate.

V zadnjih letih se bolje počutim na podkorenski strmini. Uspeva mi sestaviti dva solidna nastopa. Lahko rečem, da je to ena mojih ljubših prog. Zgornji del je položnejši in primeren za napad, spodnji pa strm in tehnično zahteven. Seveda je pomembno tudi, kako bo slalom postavljen.

Se strinjate z mnenji, da je vaša tehnika primernejša za strmejše proge?

Vse je odvisno od forme. Če je ta dobra, ni tako zelo pomembno, kakšen teren je pred menoj. Kadar imam težave, mi že lažje proge predstavljajo velik zalogaj. Trenutno bi mi morala proga v Podkorenu odgovarjati.

Tudi na velikih tekmah se dobro znajdete, saj na njih velikokrat dosežete najboljše izide v sezoni.

Domača tekma je nekaj posebnega, poleg svetovnega prvenstva v Schladmingu vrhunec sezone. Za domače tekmovalce mora nastop pred domačimi gledalci predstavljati dodatno motivacijo. Na domači tekmi je naboj malenkost večji kot na drugih. Mora pa smučar paziti, da ga vse, kar se dogaja okoli njega, ne zmede, temveč mu mora vliti dodatnih moči.

Ste tip športnika, ki vas visoka pričakovanja in tovrsten pritisk spodbudijo, ne zavrejo?

Ko sem bil mlad, sem se preveč spraševal, kaj bo, če ne bom dober na domači tekmi. Z leti sem se navadil prenašati pritisk. Stvari, ki me zavirajo, skušam potisniti na stran in se osredotočiti na tiste, na katere moram biti osredotočen med smučanjem.

Pravite, da vas poškodbe ne tarejo. Kako pa je z vašim vidom?

Težave imam z globinskim vidom. Katar je svetloba slaba, sem bolj kot ne slep. Imajo tudi drugi težave, jaz pa imam še večje. V takšnih razmerah je pokazati vse, kar znaš. Upam, da bo vidljivost dobra.

Na tekmah v Kranjski Gori so tekme velikokrat potekale v difuzni svetlobi.

Ta je največji problem. Ampak odkar so tekme marca, sonce sveti tako visoko, da posveti na teren. Več difuzne svetlobe je bilo, ko so bile tekme januarja. Kadar je v Podkorenu difuzna svetloba, na nasprotnem bregu vidiš sonce, pred seboj pa temo. To letos teh težav ne bi smelo imeti.

Kako se odzovete na takšne razmere?

Smučam pokrčeno, ker ne vidim podlage. Kadar si postavljen v defenzivni položaj, pa si trd. Proga tako namesto tebe narekuje ritem.