Zavčev tekmec Keith Thurman je bil dober amater, čeprav se ni uvrstil v ameriško reprezentanco za olimpijske igre. Kljub mladosti ima že nekaj izkušenj, njegova statistika pa je precej zlovešča. Je visok boksar, čeprav ne toliko, kot trdijo. Malo so ga povečali, saj ni visok 180 centimetrov. Ljudje, ki so zdaj v New Yorku, pravijo, da je visok približno 176 in je malo višji od Dejana. Ima zelo močan udarec z obema rokoma, kar je podedoval po očetu.

V prvih rundah bo Thurman zelo nevaren, kar Dejan dobro ve. Nato se lahko zgodi marsikaj. Dejan je čvrst borec in ni bil še nikoli na tleh. Paziti bo moral na rahle profesionalne »finte«, saj poskušajo tekmeci priti do zmage na vse načine. Videli smo, kako ga je Berto zelo sofisticirano udaril v glavo, kar niso videli niti sodniki niti mi, ki smo sedeli nekaj metrov stran. Na te male nešportne poteze bo treba paziti. Če je Dejan optimalno pripravljen, potem ima okoli 70 odstotkov možnosti za zmago. Domač teren in sodniki bodo v korist Thurmana, a je res, da so Američani v profesionalnem boksu precej korektni. Imajo protestantsko etiko. Pristranskosti pri sojenju je malo, se pa vseeno tu in tam dogaja.

Boj je izredno pomemben za oba. Še malce bolj za Zavca, saj ima 24-letni Američan še eno priložnost, da pride do nastopa za svetovnega prvaka. Če Dejan izgubi, se bo zelo težko vrnil na ta položaj. Zmagovalec bo uvrščen v creme de la creme borce, še posebno zato, ker gre za boj na ameriških tleh.

Zavec bo moral biti sprva bolj obramben. Zna se tudi odprto boriti, ko začuti, da je močan, toda tega ne sme pokazati v prvih štirih rundah, saj ima Thurman resnično močan udarec, na kar je treba paziti, dokler je še svež. Zavec mora biti moteč in konstantno v gibanju. Tekmecu ne sme pustiti, da sproži zaključni udarec, nato pa mora v nadaljevanju prevzeti pobudo in dokončati posel.

Sašo Taraniš je nekdanji boksar, zdaj pa trener boksa.