Kranj. Gneča v mali baraki sredi novega naselja na Planini je bila velika, ker je poleg kupcev prišlo še več radovednežev. Stanovanja propadlega Gradbinca so prvič prodajali po povprečno 1700 evrov za kvadratni meter, na drugi dražbi so ceno spustili še za 400 evrov. »Postopek sodelovanja na taki dražbi je za nas občane zapleten in sama sem se dobro pripravila na vse birokratske zaplete,« nam je dejala Kranjčanka, ki je računala, da bo za stanovanje plačala okoli 90.000 evrov – pred stečajem Gradbinca Kranj so ga prodajali za okoli 130.000 evrov.

Tudi drugi so si izbrali točno določeno stanovanje in vplačali varščino, Gorenjska banka, ki ima hipoteko nad sosesko, pa je vsem ponujala ugoden kredit, če bi stanovanja kupili. »Izračunal sem, da so kake štiri evre na mesec pri obroku ugodnejši od druge najbolj ugodne banke. Za 35.000 kredita na deset let bi plačeval okoli 300 evrov na mesec,« nam je dejal mladi kupec stanovanja v sicer zelo lepi in urejeni soseski.

»Res je za občane tak način bolj zahteven, a sem zadovoljna, da smo prodali 10 stanovanj in tri parkirna mesta. To je premik, na prvi dražbi ni bilo niti enega kupca. Cena je seveda odločilna,« trdi stečajna upraviteljica Nasta Korbun. V prihodnje si bo prizadevala, da bi stanovanja pod enakimi pogoji lahko prodajala stalno in tako dosegla še boljše poplačilo upnikov. Kajti ob prodaji okoli devet milijonov evrov vrednih stanovanj bi lahko poplačali prednostno upnico Gorenjsko banko in tudi obveznosti do zaposlenih ob stečaju Gradbinca in celo za druge upnike bi nekaj ostalo.

Gneča je bila sicer včeraj velika, a bolj zaradi ljudi, ki so si dražbo prišli le pogledat. Licitiranja in dviganja cene tako rekoč ni bilo, ker je za vsako od želenih stanovanj plačal varščino le en kupec in tako stanovanje dobil po likvidacijski ceni. Ta je v povprečju 1300 evrov, stanovanja pa so tudi po oceni stečajne upraviteljice zelo kakovostno grajena. »Ogledala sem si nekaj stanovanj v okolici soseske, vendar ta stanovanja dostikrat niso kakovostno grajena. Sama sem se odločila za nakup tukaj, ker sem prej res dobro prečesala ponudbo nepremičnin, za nakup pa sem se odločila predvsem po znižanju cene stanovanja,« je dejala ena od srečnih lastnic novega stanovanja v soseski Mala Jerebika v Kranju.

Poizvedovali smo pri nepremičninskih posrednikih, ki so potrdili, da je 1300 evrov za nova in kakovostna stanovanja dobra cena. Tudi v Kranju je nepremičninski trg po njihovih besedah zelo opešal. V prihodnje bo na voljo še nekaj deset stanovanj v novi soseski Jelen, na Planini pa je po grobi oceni še vedno na voljo okoli 200 novih stanovanj.