Na predvečer gregorjevega bodo v številnih krajih po Gorenjski metali luč v vodo in se tako na simbolni način poslavljali od zime. Ker je bila ta letos še posebno darežljiva s snegom in mrazom, bodo imeli gregorčki tokrat še težje delo.

Običaj je doma v krajih s kovaško ali čevljarsko tradicijo, ko so nekdaj obrtniki komaj čakali daljših dni, ko ni bilo več treba delati ob pičli svetlobi leščerbe ali sveče. In so tako luč vrgli v vodo. Tradicija pa se danes ohranja s spuščanjem barčic, hišic, peharjev, v katerih gorijo lučke, po bližnjem potoku ali bajerju. Luč potoni v vodo, svetloba pa simbolično premaga temo. Voda pa hkrati odnese še vse slabo, skrbi in in zimo, prinese pa pomlad, nove moči in več prave luči.

Zelo lepo tradicijo, ki vsako leto privabi številno občinstvo, gojijo v Tržiču, kjer mečejo »vuč u vodo«. Tržiški muzealci v ponedeljek od 16. ure naprej vabijo v Kurnikovo hišo, kjer bo pod mentorstvom Braneta Povaleya ustvarjalna gregorjeva delavnica za otroke, ki bodo ob pomoči mentorja in staršev izdelovali etnološke gregorjeve peharčke iz naravnih materialov, kakršne so uporabljali v starih časih. Na ogled bodo zanimivosti Kurnikove hiše in razstava gregorčkov, ki so jih izdelali otroci in njihovi starši pod mentorstvom strokovnih delavcev Vrtca Tržič. Obiskovalci se bodo lahko pogreli ob topli krušni peči in skodelici Rodarjevega čaja.

Od pol šeste ure naprej bo v atriju občine zbiranje gregorčkov. Vsi otroci, ki bodo prinesli gregorčka, si bodo izbrali majhno darilo in se posladkali s pecivom.

Veselo bo na stojnici Podružnične šole Podljubelj - Osnovna šola Tržič. Učenci bodo obiskovalcem s pomočjo mentoric pokazali, kako narediti »camboh«, povedali, kako narediti ptičje pogače za premražene in lačne ptičke, predstavili ptičje valilnice in pripravili še kakšno presenečenje.

V mraku bodo v gregorčkih zagorele lučke in zasvetile bakle. Otroci, starši in vsi drugi bodo v sprevodu krenili do nabrežja Tržiške Bistrice in gregorčke spustili po vodi. Učenci OŠ Tržič pa bodo letos prikazali še star običaj vihtenja gorečih brezovih metel.

Kovaška kraja Kropa in Kamna Gorica sta prav tako ohranila pristno kovaško šego na predvečer gregorjevega. Lučke, ki jih vržejo v vodo, so pravzaprav hišice, cerkvice, fužinice, kozolci in tudi prave umetniške stvaritve iz papirja, kartona, lesa. V Kropi in Kamni Gorici so poznane kot barčice. V Kropi bodo otroci spuščali barčice od mraka naprej na bajerju nekdanje spodnje fužine. V Kamni Gorici jih običajno spuščajo po enem od številnih vodnih kanalov v središču vasi.

V Železnikih številne lučke otroških umetnin razsvetlijo bajer v Plnadi. Tam bodo luč v vodo metali od šeste ure naprej.