V Zavodu Zaposlim delodajalca želimo ponuditi roko tistim, ki na trgu dela vztrajno in prizadevno iščejo priložnost zase, pa jim to nikakor ne uspeva. Na naš elektronski naslov tako priroma kar nekaj vprašanj, perečih problemov, zgodb o uspehu ter konstruktivnih in argumentiranih kritik, ki nam jih zaupajo iskalci zaposlitve.

Ker je cilj naše ekipe ozaveščati in opozarjati trg dela na problematike brezposelnosti, pomagati iskalcem k večji zaposljivosti, povečati uspeh ter poskrbeti za mreženje in interakcijo med vsemi deležniki na trgu, smo se tokrat odločili objaviti opozorilo Sabine, diplomantke Fakultete za matematiko in fiziko, glede šibkega povezovanja izobraževanja in zaposlovanja ter vsesplošne slabe ozaveščenosti delodajalcev glede poklica fizika ter znanj, ki jih fizik ima.

Sabina je lani aprila diplomirala na Fakulteti za matematiko in fiziko, Visokošolski strokovni študijski program Fizikalna merilna tehnika (o.p.a. - popravek dne 11.3.2013), v svojem pismu opozarja na problematiko diplomiranih inženirjev fizike, ki so po njenem mnenju v relaciji z diplomirani strojniki in elektrotehniki zaradi slabe osveščenosti trga dela in široke javnosti diskriminirani. Razpisanih delovnih mest je namreč za inženirje fizike izredno malo ali pa jih v izbirnem postopku premaga diplomant Fakultete za strojništvo ali Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Dnevno Sabina spremlja več kot 30 zaposlitvenih portalov in od aprila lani do danes ni opazila več kot pet oglasov izključno in samo za fizika.

»Zavedala sem se, da je stanje na trgu dela porazno, ampak da je za fizike tako zelo porazno in da smo dejansko nezaposljiv kader, tega si nisem mislila. Vem, da je recesija naredila svoje, pa vendar, kako je mogoče, da je danes samo izobrazba strojnika nekaj vredna? Kako je mogoče, da so alternativa strojnikom samo in le še elektroinženirji? Ali smo mogoče na fiziki obravnavali popolnoma drugačno matematiko, fiziko, elektroniko, kot na fakulteti za strojništvo in elektrotehniko? Ali ni edino logično, da smo fiziki s svojim znanjem, ki ni plitko ne ozko prav tako konkurenčni tako strojnikom kot elektrotehnikom? In kako to, da delodajalci tega ne vedo? Ali je res lahko samo strojnik in elektrotehnik/elektroinženir sposoben upravljati stroje, odpravljati napake na proizvodnji liniji, iskati najboljše rešitve za hitrejši zagon proizvodne linije in podobno?« pravi Sabina, ki med drugim opozarja tudi na slabo razvrščenost kategorij področij dela na različnih zaposlitvenih portalih. Če za primer pogledamo zaposlitvene portale ter agencije, kjer so poklici razvrščeni v kategorije, poklic fizika večinoma spada med kategorijo »ostalo« ali pa med »znanost in tehnologija«. Sabina se zato upravičeno sprašuje, kako se lahko rudarstvo in metalurgija uvrščata v skupino skupaj s strojniki, fizika pa ne.

»Ko berem razpisne pogoje za delovna mesta, na primer tam, kjer iščejo naravoslovno izobrazbo, bi lahko kandidirala na razpisana delovna mesta v več kot 80 odstotkih primerov, saj imam med drugim tudi znanje treh tujih jezikov na ravni C2, a je delovno mesto razpisano samo za strojnike in elektroinženirje. Različna podjetja tudi snubijo samo strojnike, saj iščejo študente strojništva tudi brez delovnih izkušenj. Torej ni nič bolj važno kot to, da si bodoči diplomirani inženir strojništva? In kdo snubi fizike? Pred recesijo jih je samo Institut Jožef Stefan. In to je narobe. Zelo narobe.«

»Kako je mogoče, da ljudje ne vedo, kaj vse je lahko poklic fizika in da učenje fizike ni edina služba, ki jo fizik lahko opravlja? Fizik ima širok spekter znanja, je praktičen, iznajdljiv, sposoben, dojemljiv in ni stvari, ki se je ne bi mogel naučiti. To je osnova nekoga, ki je fizik. In tega nihče ne ve, še najmanj pa trg dela.« pravi Sabina, ki se sprašuje, kdaj se je poklic fizika tako zelo razvrednotil in skorajda utonil v pozabo, hkrati pa je razočarana nad tem, da so njena znanja in sposobnosti manjvredne in razvrednotene samo zato, ker delodajalec ne ve. kaj in koliko mu izobrazba fizika dejansko lahko ponudi. Rešitev vidi Sabina predvsem v spremembah politike študija v smeri praktičnega ozaveščanja javnosti in trga dela.

Kaj pa vi, imate podobne izkušnje z iskanjem zaposlitve na področju, ki ste ga izbrali za svoj študij? Vabimo vas, da jih delite jih z nami na portalu Zaposlim delodajalca, pod Blog zapisi, kjer si lahko tudi v celoti preberete Sabinino zgodbo. Povezava za spletno izdajo:

https://www.zaposlimdelodajalca.si/blog/2013/03/s-poklicem-fizika-zgolj-do-vrat-instituta-jozefa-stefana.