Poslanka SD Majda Potrata je na današnji novinarski konferenci dejala, da sta se skupaj z Andrejo Črnak Meglič iz iste poslanske skupine najprej obrnili na poslanke in zatem še na poslance državnega zbora. Do zdaj sta zbrali 27 podpisov, medtem ko jih je pod zahtevo treba zbrati 30. Po njenih besedah bo zahteva na ustavno sodišče vložena konec prihodnjega tedna.

Črnak Megličeva je opozorila na 55. člen ustave, ki govori o svobodnem odločanju o rojstvih otrok. Po 5. členu zakona, ki ga bodo med drugim izpodbijali, pa sta do postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo upravičena moški in ženska, ki živita v medsebojni zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti. »Tu je srž problema,« je dejala. »Ženska je nepopolna brez moškega. To nas vrača v 19. stoletje,« je bila kritična.

Po njenih besedah pričakujejo, da se bo ustavno sodišče »pozitivno odločilo o zahtevi, da bo odločilo čim prej in da bo odgovor vsebinski«.

Pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti dela omenjenega zakona je sicer že vložila pobudnica, ki pa želi ostati anonimna. Toda ustavno sodišče je pobudo 10. januarja letos zavrglo, ker je ocenilo, da ni izkazala pravnega interesa. Poslanki SD se bosta v zahtevi, ki sta jo predstavili, naslonili prav na vsebino te pobude.