Mariborski mestni svetniki so na seji prejšnji teden potrdili sklep o prerazporeditvi 100.000 evrov, ki so bili v občinskem proračunu sprva namenjeni za financiranje EPK v letošnjem letu, na postavki Evropska prestolnica mladih (EPM) in Mariborska knjižnica. Za to so se odločili potem, ko sta odbora mestnega sveta za finance in za kulturo poročala o "visokem prenosu finančnih sredstev javnega zavoda Maribor 2012 iz leta 2012".

Na zavodu sklepov še niso dobili

Omenjenemu zavodu so mestni svetniki med drugim tudi naložili izredno revizijo poslovanja in preučitev možnosti za zaključek dela do konca marca namesto junija. Žilič Fišerjeva, ki je bila v času sprejemanja omenjenih sklepov na Japonskem, je v četrtek povedala, da na zavodu teh sklepov še niso dobili, pač pa je bila z njimi seznanjena iz medijev. "Zato zadeve uradno še ne morem komentirati. Se mi pa zdi šokantno," je dejala.

Spomnila je, da je bilo sredi februarja sprejeto in javno objavljeno tako letno poročilo o delu in poslovanju zavoda kot zaključni račun za leto 2012. Iz teh dokumentov izhaja, da je zavod iz leta 2012 prenesel le 750 evrov. "Ves čas smo se trudili, da nismo pridelali izgube, o kakšnih velikih prihrankih pa ne moremo govoriti," je dejala.

Predčasno zaprtje zavoda je po mnenju Žilič Fišerjeve v rokah ustanovitelja

Kar zadeva predčasno zaprtje zavoda, je povedala, da je to v rokah ustanovitelja, torej mariborske občine, ki mora to urediti z ustreznim sklepom. Meni pa, da je pri tem treba zagotoviti, da bodo zaključeni vsi postopki v okviru projekta EPK. Dodala je, da vsi koproducenti, ki so sodelovali v EPK, še niso bili poplačani, saj še ni ustrezne obračunske dokumentacije.

Žilič Fišerjeva se je pred dnevi mudila na Japonskem, kjer se je na povabilo združenja EU-Japan Fest, ki je lani sodelovalo v Kulturnih ambasadah EPK v Mariboru, udeležila srečanja predstavnikov evropskih prestolnic kulture. Na srečanje so po njenih besedah prvič povabili tudi preteklo EPK, torej zavod Maribor 2012, saj ga je japonska fundacija prepoznala kot izjemno uspešen projekt.