»Če ne bi bila v tako dobri formi, kot sem na teh težkih progah, ne bi imela ob takem streljanju nobene možnosti. Tako pa sem znova med deseterico, nižje ne padem, višje pa tudi ne zmorem,« se je Teja Gregorin na stadionu Laura na posamični starodobni »petnajstici« prihodnjega olimpijskega prizorišča hitro sprijaznila z desetim mestom.

S tem je le nadaljevala niz iz Osla. S 23. mestom je osnovno nalogo ubranitve tretjega mesta v skupnem seštevku opravil tudi Jakov Fak, medtem ko sta Klemen Bauer (28. mesto) in Andreja Mali (21. mesto) spoznala, kako so ob zanju dobrem streljanju smučine na Krasnaji Poljani zelo nehvaležne.

»Bauer se je očitno preveč zanašal na to, da sta z Bjoerndalnom, s katerim sta veliko tekla skupaj, tudi dovolj hitra,« je bila opazka trenerja Velepca o tem, kako je Bauer, tako kot Fak, zgrešil le dve tarči, a se mu, kar se v biatlonu rado zgodi, tokrat to ni izšlo s hitrim tekom, kot ga je kazal v Oslu. Fak pa je kljub skromnejši tekaški formi izvlekel solidno bero točk. »Za več bi v teh brezvetrnih pogojih, ko vsi dobro streljajo, moral zadeti vse,« je na sončni Poljani ocenil Uroš Velepec. Dobra plat predolimpijske generalke za Faka je, da tudi tekmeci za skupno uvrstitev niso blesteli, saj je le Nemec Birnbacher z drugim mestom naredil preskok, nekaj točk bližje pa mu je pritekel še deveti Rus Mališko. Zaostaja 66 točk, Šved Lindstrom 69.

No, Fak lahko pred sobotnim sprintom pogleduje navzgor po lestvici, saj drugi Emil Hegle Svendsen, s štirimi kolajnami kralj svetovnega prvenstva na Češkem, tudi v Soči še ni prišel, ker se je zdravljenje z antibiotiki zavleklo. Martin Fourcade ima po sedmi zmagi globus že na varnem. »Stoje me je bilo strah streljanja, ker mi ne gre tako, kot želim,« je tri zgrešene tarče na streljanju stoje, ob popolnem leže, kot razloge navedla Gregorinova, a je kljub temu ujela deseto uvrstitev med deseterico v sezoni. Ko je na zadnjem streljanju stoje zgrešila 19. tarčo dneva, je znova globoko zavzdihnila in zmajevala z glavo, saj je še razmišljala, da je znova izgubila stopničke. Kasneje se je lahko sprijaznila, da ne bi bila dovolj niti ničla. Bila je sicer osma najhitrejša v smučini, kar je na zelo zahtevni progi s strmimi klanci in hitrimi spusti in še na veliki nadmorski višini zanjo zelo optimističen podatek. Bila je celo enako hitra kot serijska zmagovalka sezone Tora Berger (11 zmag na 22 tekmah), ki pa je včeraj morala priznati premoč turbo hitri Belorusinji Darji Domračevi in Rusinji Olgi Zajcevi.

Kako krute so olimpijske smučine, je nemara še najbolj spoznala Andreja Mali. V 15 kilometrih je za Gregorinovo zaostala več kot tri minute. »Dobro vem, da le z dobrim streljanjem lahko naredim rezultat. Zadela bi vse, če mi na preprogi ne bi podrsavalo,« je pripomnila Kamničanka na le eno minuto pribitka.