Kulturni bazar, prireditev, ki je bila v osnovi namenjena predvsem strokovnim krogom, se je z leti in vse bogatejšim spremljevalnim programom odprla tudi širši javnosti. Svojo ponudbo usposabljanj in projektov bo letos predstavilo skoraj 300 kulturnih ustanov ter številni samostojni kulturni ustvarjalci iz vse Slovenije. V dvoranah Cankarjevega doma se bo zvrstilo skoraj 50 kulturno-vzgojnih dogodkov – predavanj, delavnic, razprav, vodenih ogledov predstav, koncertov in razstav. Poleg tega bo v treh preddverjih Cankarjevega doma izvedenih več kot sto ustvarjalnih delavnic in nastopov. Udeležba na vseh dogodkih je po tradiciji brezplačna.

O vodi in čutilih

Bazar kulture letos poudarja dve tematiki, ponuja pa tudi nekaj novosti. Ker so Združeni narodi leto 2013 razglasili za mednarodno leto sodelovanja na področju voda, bodo ob tej priložnosti ozaveščali o skrbnem ravnanju z vodami. Ne bo manjkalo niti malce bolj hudomušnih lekcij na to temo. Vsestranski umetnik Andrej Rozman - Roza bo na podlagi ljudskih pa tudi svojih zgodb o podvodnih možeh nakazal, kako se je skozi zgodovino spremenil človekov odnos do vode in narave.

Sklop Občutimo kulturo bo namenjen predstavitvi vsebin, ki prikazujejo sprejemanje umetnosti z različnimi čutili in so namenjene tudi slepim in slabovidnim ter gluhim in naglušnim. O svobodi ljudi s posebnimi potrebami in njihovem vključevanju v ustvarjanje kulture bo predaval esejist, publicist, filozof in fotograf Evgen Bavčar. Na pogovoru se bodo zbrali tudi ustvarjalci dokumentarnega filma Hoja po vodi Marko Bratuš, Jani Sever in Alen Kobilica, ki velja za najbolj prepoznavno slovensko ime iz sveta visoke mode. Izstopa pa tudi po tem, da se je s slepoto spopadel tako, da je nadaljeval poslovno pot, obenem pa se je podal v svet tekmovalnega športa.

Letošnja novost je Bazarjeva kul-pot oziroma voden ogled razstavnih prostorov tako za strokovne delavce kot za organizirane skupine otrok in mladih. Izvedli bodo okoli 20 »kul poti« za odrasle in 30 za približno 600 otrok, je na predstavitvi povedala koordinatorica kulturno-umetnostne vzgoje na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Nada Požar Matijašič.

Širše medresorsko povezovanje

Temeljno poslanstvo prireditve je krepitev zavesti o pomenu kulturne vzgoje, projekt pa je z leti prerastel začetne okvirje in začel »pomembno in konstruktivno povezovanje z drugimi resorji«, je povedala Barbara Koželj Podlogar, vodja direktorata za ustvarjalnost na MIZKŠ. »Kulturno-umetniška vzgoja je tisti del kreativnosti, ki nam služi kasneje v življenju pri vsem, s čimer se ukvarjamo. Je temeljna pravica vsakega posameznika in del vseživljenjskega učenja,« je poudarila.

»Povezovanje vzgojnih in izobraževalnih ustanov s kulturnimi, torej povezovanje učitelja z umetnikom, predstavlja tisto dodano vrednost izobraževanju in perspektivo, ki jo bomo financirali tudi v finančno-programskem obdobju 2014–2020,« pa je ob tej priložnosti napovedal Matija Vilfan, direktor urada za razvoj izobraževanja na MIZKŠ.

Pri izvedbi letos sodelujejo še ministrstva za okolje, prostor, gospodarstvo in razvoj, pridružuje se jim tudi Zavod za šolstvo. Častna pokroviteljica prireditve je slovenska nacionalna komisija za Unesco, ki bo v goste povabila tujega strokovnjaka. O tem, česa se lahko tudi šole naučijo od umetnosti, bo predaval avstrijski glasbeni pedagog in strokovnjak za kulturno politiko Michael Wimmer. ut