Bovec. Čeprav je na vrhu našega edinega visokogorskega smučišča Kanina več kot tri metre snega, pa naprave na njem zaradi okvare krožne kabinske žičnice ne obratujejo že od 26. januarja. Tako je možna smuka le na italijanskem delu smučišča v Selli Nevei, ki bo po zadnjih informacijah odprto le do 1. aprila.

»Dostavna krožna kabinska žičnica mora obratovati še to poletje, smučišče pa prihodnjo zimo. Konec marca 2014 je treba začeti postavljati novo dostavno žičnico, saj obstoječa v zimi 2014/15 brez velikih posegov, med drugim tudi celotne demontaže linijskih baterij, ne bo smela obratovati. Potrebna bo kar nova avtocesta na Kanin, zato časa ni na pretek,« razmišlja direktor ATC Kanin Aleš Uršič. V okviru prizadevanj za posodobitev smučišča so konec lanskega leta v sodelovanju s partnerjem iz Andore predstavili obsežen načrt razvoja.

Rešitev prihaja iz Andore?

»Imamo dokument, ki je bil ocenjen za kvalitetnega. Trenutno potekajo pogovori na ustreznih nivojih, kako kratkoročno zagotoviti sanacijo sedanje žičnice in izpeljati prenovo Kanina za naslednjih 30 let,« še pravi Uršič in dodaja, da še vedno čakajo na izsledke vzrokov za letošnjo okvaro žičnice in s tem povezano sanacijo. Na gori delavci ATC Kanin stalno zagotavljajo dežurstvo, vzdržujejo naprave in čistijo sneg okoli žičnic.

Ob veliki tragediji oziroma, kot pravi bovški župan Siniša Germovšek, pravi naravni nesreči, pa se je v Bovcu pojavila tudi peticija, ki naj bi jo pripravilo več civilnih iniciativ. Med drugim naj bi zahtevali razrešitev sedanjega direktorja Aleša Uršiča. »V izhodišču so civilne iniciative pozitivne. Ljudem ni vseeno, kaj se dogaja. Ne sme se graditi na emocijah in željah. Prepričan sem, da rabimo nove moči in nove ideje. Občina daje na podlagi koncesijske pogodbe za kaninsko žičnico 400.000 evrov na leto. Kaninske načrte bi morali še z nekaterimi drugimi na severnem Primorskem uvrstiti med prednostne regijske projekte,« je kritičen župan.

Ni turizma brez Kanina

Marko Vidič, predsednik sveta Lokalne turistične organizacije Bovec, pa ob tem dodaja, da so turistični ponudniki na Bovškem o vsem premalo informirani in zaskrbljeni obenem, saj so zabeležili v primerjavi z lanskim letom za polovico manj nočitev, in da zimska sezona predstavlja 15 do 17 odstotkov letnih nočitev. Glede peticije, ki kroži na Bovškem, pa Vidič meni, da ni naperjena zoper direktorja ATC Kanin in samo družbo, ampak naj bi prispevala k reševanju nastalega položaja in kaninskega smučišča. »Upamo, da bomo izpad zimske sezone lahko nadoknadili s poletno. Zanima nas tudi, ali se bodo prihodnjo zimo vrtele kaninske žičnice. Brez Kanina si ne moremo predstavljati turizma na Bovškem,« je prepričan Vidič.