Varnostni svet ZN je z novo resolucijo uvedel sankcije proti dvema vodilnima predstavnikoma državnega podjetja za rudarski razvoj, ki je zaradi sodelovanja pri razvoju orožja pod sankcijami že od leta 2009. Sankcije bodo uvedli tudi proti direktorju banke Tanchon, ki je prav tako že od leta 2009 na seznamu za sankcije.

Po novem bo kaznovana tudi Akademija naravoslovnih znanosti, ki sodeluje pri razvoju oborožitve in hčerinska družba obrambnega podjetja Ryongbon, ki se ukvarja z izvozom.

Resolucija, ki izraža globoko zaskrbljenost zaradi jedrskega poskusa, prinaša tudi nekaj več preglavic voditeljem komunistične države pri nakupih luksuznega blaga.

Doslej veljavne sankcije so namreč državam prepustile, da same odločijo, kaj je to luksuzno blago. Tokratna resolucija pa točno določa, za kaj bo režim prikrajšan. To so med drugim jahte, dirkalni avtomobili in nakit.

Resolucija prav tako izraža skrb, ker diplomatski predstavniki Severne Koreje kršijo določila Dunajske konvencije o konzularnih odnosih s tihotapljenjem denarja in drugih stvari. S tem se odpirajo vrata za izgone diplomatov v prihodnosti, če jih bodo ujeli med nedovoljenimi dejanji.

Severna Koreja je pod sankcijami, ki obsegajo embargo na trgovino z orožjem in jedrsko ter raketno tehnologijo vse od prvih dveh jedrskih poskusov leta 2006 in 2009.

Severna Koreja zagrozila s preventivnim jedrskim napadom na ZDA

Pred današnjim glasovanjem v VS ZN je sicer Severna Koreja zagrozila s preventivnim jedrskim napadom na ZDA in druge agresorje. Severnokorejsko zunanje ministrstvo je tudi posvarilo, da se drugi korejski vojni ne bo mogoče izogniti, saj ZDA in Južna Koreja zavračata preklic obsežnih vojaških vaj, ki so napovedane za prihodnji teden.