Preiskavo so kriminalisti pričeli na podlagi ugotovitev računskega sodišča, ki je revidiralo razmejitev javne službe in gospodarske dejavnosti v Kobilarni Lipica in njeni hčerinski družbi Lipica Turizem. Zaradi domnevnih nepravilnosti pri finančnem poslovanju z javnimi sredstvi je na pristojno državno tožilstvo aprila 2012 podalo kazensko ovadbo, ki jo je tožilstvo v dopolnitev odstopilo koprskim kriminalistom, so sporočili s Policijske uprave Koper.

Med ovadenimi nekdanji direktor Tomi Rumpf, France Križanič in Majda Širca

Med kriminalistično preiskavo so kriminalisti zbrali dovolj dokazov, ki utemeljujejo sum in potrjujejo ugotovitve računskega sodišča, da je odgovorna oseba javnega zavoda skupaj s funkcionarji državnih organov pri razpolaganju s proračunskimi sredstvi v letu 2010 omogočila nezakonito dokapitalizacijo gospodarske družbe v lasti javnega zavoda v višini 1,5 milijona evrov. S tem je bil oškodovan državni proračun. Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let.

Da je med ovadenimi nekdanji direktor Kobilarne Lipica Tomi Rumpf, so v službi za odnose z javnostjo Kobilarne potrdili, komentarjev pa ne dajejo.

Kot poroča spletni portal zurnal24.si, naj bi policija poleg Rumpfa ovadila dva tedanja ministra - Franceta Križaniča (finance) in Majdo Širca (kultura) ter tri predstavnike sveta zavoda. Širca je za ovadbo izvedela iz medijev in jo bo komentirala, ko bo z njo uradno seznanjena, je povedala za STA.

Križanič zavrnil odgovornost

Križanič je zavrnil vsakršno odgovornost za ta primer. Pojasnil je, da so ga preiskovalci pred nekaj tedni v zvezi s tem poklicali in ga vprašali, kaj se je dogajalo v tem primeru. Preiskovalcem je pojasnil, da se kot takratni finančni minister s tem ni ukvarjal, niti ni bil odgovoren za delovanje takratnega sveta zavoda. Svet je sicer nadzorni organ zavoda.

»Če bi vedel, kaj se dogaja, bi sprožil ustrezne postopke,« je izpostavil Križanič in dodal, da mora svet zavoda zastopati presojo, kako je razporejal sredstva, ki so bila namenjena za določen namen. Pojasnil je, da je postopek presoje prišel le do sveta zavoda in da on kot minister za to ni vedel, niti ni bil o tem vprašan.

Kot je za STA pojasnila članica sveta Kobilarne Lipica Vida Čadonič Špelič, o ovadbah nima nobenih informacij, je pa bil svet javnega zavoda lani seznanjen s kriminalistično preiskavo in o tem, na katerih ministrstvih je ta potekala. Po njenih zagotovilih preiskava ni potekala na ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

Svet zavoda je bil s preiskavo seznanjen kmalu po tem, ko je računsko sodišče izdalo revizijo in mnenje, zaradi katerega je Rumpf odstopil, je pojasnila.

1,5 milijona evrov

Čadonič Špeličeva domneva, da je preiskava potekala na pobudo računskega sodišča in da se nanaša na 1,5-milijonsko dokapitalizacijo v letu 2010.

Do julija 2010 je bil predsednik sveta javnega zavoda Kobilarne Lipica Igor Trebec, na njegovo mesto pa je bila imenovana krajinska arhitektka Maja Simoneti. Podpredsednica je še naprej ostala Vida Čadonič Špelič. Lansko jesen je vodenje sveta zavoda prevzel Marjan Hribar.

Direktor Kobilarne Lipica v času sporne dokapitalizacije je bil Tomi Rumpf, ki je vodenje prevzel novembra 2009 po odstopu dotedanjega direktorja Matjaža Pusta. Zaradi ugotovitev računskega sodišča je oktobra lani Rumpf odstopil, vlada pa je na njegovo mesto imenovala Boštjana Bizjaka.