Za navdušence nad telefoni v državah z dolgimi in mrzlimi zimami je kitajsko podjetje Winnershine Technology izumilo rokavico, ki se preko tehnologije Bluetooth poveže s pametnim telefonom, v palec in mezinec rokavice pa sta vgrajena miniaturni zvočnik in mikrofon. Tako lahko uporabnik telefonira ne da bi snel rokavice.

Bondovski navdušenci pa lahko izbirajo med različnimi letečimi krožniki, helikopterji in zračnimi plovili na daljinsko upravljanje. Te je mogoče do razdalje 50 metrov upravljati kar s pametnim telefonom, v drobovju pa skrivajo kamero, ki na telefon pošilja fotografije ali pa v živo prenaša video.

Na sejmu so predstavili tudi žogico za golf, ki se poveže s pametnim telefonom, uporabnik pa lahko nato s pomočjo posebne aplikacije žogico 'udari', kot da bi namesto telefona v roki držal palico za golf. Novost so tudi voščilnice z miniaturnimi LCD-zasloni, na katere lahko pošiljatelj naloži svoj videoposnetek s čestitko.

Niso pa vse napravice namenjene zgolj zabavi. Tajvansko podjetje Penpower Technology je predstavilo napravico v dimenzijah kemičnega svinčnika, ki lahko bere in sproti prevaja tiskano besedilo v več kot 20 jezikov - zopet v navezavi s pametnim telefonom.

Veliko zanimanja je poželo tudi avstrijsko podjetje G-tec, ki je predstavilo napravo za "slikanje z mislimi". Z njo lahko paralizirane osebe ustvarjajo risbe zgolj z močjo volje. Senzorji nameščeni v posebni kapi namreč merijo različne tipe možganske aktivnosti, program pa jih nato pretvori v računalniške ukaze, s katerimi lahko uporabnik izbira med različnimi barvami in oblikami, lahko pa riše tudi črte in tako ustvarja preproste slike.

Izum singapurskega podjetja T-ware pa je namenjen posebni vrsti terapije. Gre za jakno z napihljivimi zračnimi balončki, ki z napihovanjem ustvarijo občutek objema. Jakno je moč upravljati s pametnim telefonom, uporabna pa je predvsem pri otrocih z avtizmom in motnjami zaznavanja. Ti se ob hrupu ali novih obrazih pogosto vznemirijo, preizkusi v ZDA pa so pokazali, da jakna dejansko pomaga pri pomirjanju. Izdelek prav tako meri določene življenjske znake in lahko skrbnika ali starše opozori, če bi lahko prišlo do preobremenitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cebit se je v torek začel v nemškem Hannovru, potekal pa bo do 9. marca. Na njem se obiskovalcem predstavlja okrog 4100 razstavljavcev iz okrog 70 držav z vsega sveta.