Še preostala slovenska podjetja v gradbeništvu skušajo svoje zaposlene v tujini zaposliti najpogosteje le kot delovno silo. Večji vstop tujih izvajalcev na slovenski trg je pričakovati predvsem na področju javnih naročil, saj bančnih garancij, ki jih slovenski javni naročniki zahtevajo od ponudnikov za sodelovanje na razpisih v gradbeništvu, mnoga slovenska podjetja niso več v stanju pridobiti, so danes sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

»Očitno nas bo slabo urejena slovenska sistemska ureditev poslovanja panoge gradbeništva vodila v nadaljnje veliko povečevanje brezposelnosti v Sloveniji na eni strani in vedno bolj množično najemanje tujcev za delo na naših še preostalih gradbiščih na drugi strani,« opozarjajo.

Navajajo podatke državnega statističnega urada, da je decembra lani prišlo do največjega mesečnega upada števila zaposlenih v gradbeništvu doslej. Število se je zmanjšalo za 4593 na 53.494. Decembrski upadi zaposlenih v gradbeništvu imajo sicer sezonski značaj, toda v zadnjih štirih letih so postali trajni, ugotavlja GZS.

Lani se je na letni ravni število zaposlenih znižalo za 8563. Od oktobra 2008, ko je bilo v gradbeništvu zaposlenih še 92.171 oseb, se je njihov število znižalo za 38.677 oz. skoraj 42 odstotkov.

V zadnjih štirih letih je obseg izvedenih gradbenih del v Sloveniji upadel za skoraj 60 odstotkov, razloge navaja GZS, a dodaja, da je upadanje števila zaposlenih obsegu gradbenih del sledilo počasneje, saj se je do decembra lani skupno število zaposlenih v gradbeništvu zmanjšalo za 33 odstotkov.

Tako je lani kazalo, da se je upadanje števila zaposlenih umirilo in da so slovenska podjetja uspela viške zaposlenih zaposliti na gradbiščih v tujini, žal pa zadnji statistični podatki kažejo, da socialne posledice upada panoge prihajajo z zamudo, a neizbežno, dodaja zbornica.

Zadnji primer propada gradbenega podjetja je Cestno podjetje Ljubljana, kjer so delavci danes dobili odpovedi, na zavodu za zaposlovanje pa jih bo zaenkrat pristalo predvidoma okoli 220.

Skoraj 13 000 prijavljenih v evidenci brezposelnih v gradbeništvu

Konec februarja letos je bilo v evidenci brezposelnih prijavljenih 12.756 oseb, ki so pred tem delali v gradbeništvu. Delodajalci v gradbeništvu v prvih dveh mesecih letos prijavili 5243 prostih delovnih mest, od tega 4177 za delavce z gradbenimi poklici, so STA povedali na zavodu za zaposlovanje.

Zavod dodaja, da je pri spremljanju gibanj na trgu dela na področju gradbeništva treba upoštevati, da gre v veliki meri za sezonsko zaposlovanje, za delovna mesta za določen čas, za iskanje delavcev za delo v tujini (EU), za veliko fluktuacijo zaradi nizkih plačil in slabih pogojev dela ter za zaposlovanje tuje delovne sile, predvsem iz tretjih držav.