Ključna obrestna mera na Otoku nespremenjena ostaja že od marca 2009. Stimulativni program, vreden 375 milijard funtov (434 milijard evrov), pa je bil nazadnje okrepljen avgusta lani.

V okviru programa mehčanja denarne politike sicer britanska centralna banka povečuje količino denarja v obtoku in skozi nakup državnih in podjetniških obveznic posredno pomaga gospodarstvu.

Po obsegu prekaša vse primerljive programe vodilnih centralnih bank v svetu, vse glasnejši pa so pomisleki o njegovi učinkovitosti. Velika Britanija je namreč po letu 2009 že na pragu tretje recesije.

Glede na zadnje uradne podatke se je britansko gospodarstvo v zadnjem četrtletju lani na četrtletni ravni skrčilo za 0,3 odstotka, če se bo britanski bruto domači proizvod skrčil tudi v tekočem četrtletju, pa se bo Otok tudi uradno znašel v novi recesiji.

Prav s tega razloga je bonitetna hiša Moody's minuli mesec znižala bonitetno oceno Velike Britanije z najvišje Aaa za eno stopnjo na Aa1. Kot so pojasnili v agenciji, se britanski državni dolg kopiči, gospodarstvo pa je tako šibko, da o pravi rasti ne bo mogoče govoriti pred letom 2016.