Zaupanje v vladne politike je na najnižji ravni, odkar se je pred 13 leti začela vseevropska raziskava Readers's Digest, je na novinarski konferenci pojasnila Petkova.

Slovenija je po njenih besedah dežela, kjer 94 odstotkov anketirancev meni, da malo oz. sploh ne zaupa vladni politiki, da bo zajezila brezposelnost. Več je zaupanja v vladno politiko na področju zdravstva (30 odstotkov), izobraževanja (31 odstotkov) in skrbi za starejše (19 odstotkov).

Gasilci opravljajo najbolj zaupanja vreden poklic v vseh 12 državah, ki so sodelovale v anketi - povprečno jim zaupa 92 odstotkov Evropejcev, v Sloveniji se odstotek zviša na 95.

Kot je poudaril predsednik Gasilske zveze Slovenije Anton Koren, je to veliko priznanje tako za poklicne kot prostovoljne gasilce. V Sloveniji po njegovih pojasnilih za varnost pred naravnimi in drugimi nesrečami skrbi okoli 550 poklicnih in 141.000 prostovoljnih gasilcev.

Gasilcem sledijo medinske sestre

Gre za naloge, ki so opazne med ljudmi, ne gre toliko za poklic, saj je več prostovoljnih gasilcev, kar pomeni, da naloge opravljajo prostovoljno, je pojasnil. Ob tem je Koren izpostavil, da si prostovoljni gasilci za opravljanje nalog, tudi reševanje življenj, vzamejo prosti čas za kogarkoli in kadarkoli.

Gasilcem do petega mesta najbolj zaupanja vrednih poklicev v Sloveniji sledijo medicinske sestre, piloti, kmetovalci in zdravniki.

Najmanj zaupanja vredni so politiki, saj jim zaupa le sedem odstotkov Slovencev (evropsko povprečje je štiri odstotke), je dejala Petkova.

Po njenih besedah Slovenci bolj zaupamo novinarjem (49 odstotkov) kot prebivalci ostalih evropskih držav, ki so sodelovale v raziskavi (povprečje 30 odstotkov). Slovenci tudi bolj zaupamo nogometašem (33 odstotkov) kot odvetnikom (24 odstotkov) in sodnikom (20 odstotkov), je še pojasnila Petkova.

V raziskavo Trusted Brand 2013, ki so jo sicer izvajali septembra in oktobra lani, je sodelovalo več kot 18.000 Evropejcev, od tega 1000 Slovencev. Poleg Slovenije so v raziskave sodelovale še Belgija, Češka, Finska, Francija, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Rusija in Švica.