Vsebinski del koalicijskih usklajevanj bo predvidoma končan že v petek. Ker pa je v soboto že konferenca SD, na kateri bodo odločali o vstopu v koalicijo, je v tako petek pričakovati tudi končen dogovor potencialnih vladnih partneric in morda tudi čistopis koalicijske pogodbe.

Erjavec sestanek z Bratuškovo zapustil z dobrimi občutki

Danes so se že dopoldne z mandatarko Alenko Bratušek pogovarjali pogajalci DeSUS, predsednik stranke Karl Erjavec je s sestanka odšel z dobrimi občutki. Popoldne pa se je sestala tudi pogajalska skupina SD, vendar so bili njeni predstavniki z izjavami skopi. Predsednik SD Igor Lukšič je srečanje zapustil brez besed, vodja poslancev SD Janko Veber pa je pojasnil, da pogajanja potekajo. Po njegovem mnenju bodo v roku izpeljali vse, kar so načrtovali.

PREBERITE ŠE: Premier predlaga novi koaliciji: Pohitite, drugače vam ne bo nič ostalo

Vsebinsko Veber pogajanj ni komentiral, prav tako ni pojasnil, ali so potencialne partnerice že dogovorjene o ključnih prioritetah in ali lahko v petek pričakujemo že čistopis koalicijske pogodbe. V stranki so namreč dogovorjeni, da do sobotne konvencije stranke pogajanj ne komentirajo.

Pričakujejo pa, da do sobote pridejo do čim bolj jasnih stališč, saj na konferenci pričakujejo številna vprašanja. Veber ni prav tako ni želel odgovoriti na vprašanje, ali se bo SD v soboto odločil tudi glede kadrov v novi vladi.

Usklajevanje delovnih skupin strank domnevno že danes

Po neuradnih informacijah se bodo sicer še danes popoldne usklajevale delovne skupine strank za področji dela, družine, socialnih zadev in enakih možnosti ter kmetijstva in okolja. V večernih urah pa se bodo sešli pogajalci potencialnih koalicijskih strank za področje pravosodja in za področje kulture.

V petek dopoldne bodo pogajalci obravnavali področje infrastrukture in prostora ter področje notranjih zadev, sredi dneva pa še področje gospodarstva in področje šolstva. Iz vsake stranke naj bi na pogajanjih, ki bodo potekala v prostorih PS v državnem zboru, sodeloval eden ali največ dva predstavnika posamezne partnerske stranke. Za vsako od navedenih področij bodo pogajalci predvidoma določili od tri do pet osrednjih programskih točk.

Dogovor o ključni usmeritvi nove vlade

Stranke potencialne koalicije naj bi že skoraj v celoti uskladile ključne usmeritve nove vlade. Po neuradnih informacijah so sicer v osnutku koalicijske pogodbe med drugim navedene že znane zaveze o zagonu gospodarstva, boju proti korupciji, debirokratizaciji, zavezali naj bi se tudi k umiritvi razmer v državi in k spremembam referendumske ureditve. Ostaja tudi sanacija bančnega sistema skozi zakon o slabi banki, ki pa se mu najverjetneje obeta kakšna sprememba. Prav tako naj bi se stranke nove koalicije zavezale k ratifikaciji pristopne pogodbe Hrvaške v EU.

Za določitev kandidatov za ministre pa imajo stranke koalicije še kakšen dan več časa. Neuradno pa naj bi se potencialne koalicijske partnerice že dogovorile, da bo PS pripadlo pet resorjev, SD in DL po trije resorji, DeSUS pa dva.

V javnosti so že zaokrožila ugibanja o imenih posameznih ministrskih kandidatov, še največja neznanka pa ostajata kandidata za dva od ključnih resorjev. Gre za kandidata za ministra za finance, ki bi ga predlagala PS, ter kandidata za ministra za infrastrukturo in prostor, ki naj bi ga predlagala DL.