Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) ni ostalo ravnodušno do dogajanja na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju. Afera frekvenca, ki je povzročila, da sta nekdanji odlični slovenski smučar Mitja Kunc in vodja ekipe Tine Maze Italijan Andrea Massi na prizorišču pred več deset pričami obračunavala celo fizično, ima dolgoročnejše razsežnosti. Iz MIZKŠ so na Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) poslali prekinitev pogodbe o zaposlitvi Mitje Kuncu. Ta je bil namreč tako kot še 13 drugih alpskih smučarskih trenerjev zaposlen v okviru projekta panožne športne šole (PŠŠ), ki 120 programom (te vodijo trenerji iz 23 športnih panog) namenja največ 80 odstotkov plačila. SZS ima v tem projektu zaposlenih kar 30 trenerjev, kar gre številnim športnim panogam pošteno v nos.

»Za 120 trenerjev ministrstvo iz proračuna na leto namenja dva milijona evrov. Imamo inšpektorat za šport, ki nadzoruje, kako se izvajajo programi. Pomemben dejavnik je, da ministrstvo v okviru programa panožnih športnih šol ne izbira trenerjev, ki so zaposleni, temveč imajo to pristojnost panožne zveze. Vsi zaposleni imajo v pogodbi izrecno zapisano, da so vezani na program nižjih starostnih kategorij,« nam je pojasnil Drago Balent, direktor direktorata za šport na MIZKŠ. »Iz tega naslova smo po medijski aferi v Schladmingu primer Mitje Kunca vzeli še posebno pod drobnogled. Pristojnosti Mitje Kunca so torej drugje kot na svetovnem članskem prvenstvu, zato smo mu takoj poslali prekinitev pogodbe,« je še pojasnil Balent.

»Ravnali smo v skladu s pravilnikom. Na žalost v slovenskem športu prevečkrat prihaja do prekinitev pogodb, a predvsem zaradi dejstva, ker klubi nimajo finančnih sredstev, da bi trenerjem krili manjši del obveznosti za program, ki je sicer v veliki večini krit s strani ministrstva,« nam je pojasnil Dušan Hauptman.

Direktorica Smučarske zveze Slovenije Barbara Kürner Čad je pojasnila svoj del zgodbe: »Ko smo na zvezo dobili telefonski klic, da želijo s strani ministrstva prekiniti pogodbo s Kuncem, je Vlado Makuc (šef panoge za alpsko smučanje pri SZS, op. p.) napisal obrazložitev, da je bil Mitja Kunc v Schladmingu zadolžen za dva tekmovalca mlajših kategorij, zato je bila njegova prisotnost v Schladmingu upravičena. Ko smo kasneje prejeli uradno obvestilo s strani ministrstva o prekinitvi pogodbe z Mitjo Kuncem, smo razmišljali, kaj storiti. Zdelo se nam je nesmiselno, da se uradno pritožimo in morebiti tožimo, saj te zadeve potekajo zelo dolgo. Za alpsko smučanje je bolje, da obdržimo kvoto zaposlitev in bomo ministrstvu predlagali ime novega trenerja, ki naj bi dobil zaposlitev. Navsezadnje pogodbe s trenerji niso poimenske, saj jih lahko prekine vsak posameznik.«

Glede na to, da je SZS določila Mitjo Kunca, zadnjega dobitnika slalomske kolajne na svetovnih prvenstvih (leta 2001 je bil v St. Antonu tretji), da je na SP v alpskem smučanju opravljal vlogo trenerja, je nerazumljivo, da Črnjanu ni krila hrbta do konca, temveč je pokleknila pod pritiskom MIZKŠ. Kunc se namreč ni prijavil sam, saj je zgolj želel po najboljših močeh pomagati slovenskemu smučanju. Zdaj pa je izpadel kot žrtveno jagnje, ki ga bo smučarska zveza žrtvovala, namesto njega pa dobila novega trenerja. Iz tega stališča je pravilnik MIZKŠ zelo slab, saj daje panožni zvezi, ki je kršila pravila, možnost, da zaposli novega trenerja, namesto da bi jo kaznovala najmanj z odvzemom trenerske kvote. In morebiti celo s povrnitvijo stroškov, saj je šel potemtakem davkoplačevalski denar v drugo vrečo, kot je bil namenjen. »Kot mi je znano, smučarska zveza še vedno ni zaprosila za zamenjavo na trenerskem mestu. Iz izkušenj vem, da so po navadi takšne prošnje odobrene. Če pa že obstaja kakšen ustni dogovor, pa zanj ne vem. Vem le to, da bomo delali po predpisih,« nam je še zagotovil Hauptman.

Mitja Kunc se bo danes vrnil v Slovenijo s treninga v Innerkremsu. Korošec pravi, da ga pri vsej zadevi najbolj moti dejstvo, da mu nihče ne ščiti hrbta. »Sezone še zdaleč ni konec in trdo delamo. Konec tedna nas čaka pokal Vitranc, na katerem imamo visoke apetite. S strani ministrstva sem dobil po pošti prekinitev pogodbe, na kateri sta bila podpisana Dušan Hauptman in Drago Balent. Vse, kar se dogaja, je pravi absurd. Ni prijetno,« je iz Avstrije sporočil Mitja Kunc, ki mu je po aferi Frekvenca v bran stopil tudi nekdanji sotekmovalec Jure Košir, ter dodal: »Kdor me pozna, točno ve, kakšen človek sem. Nikoli škodoželjen. Tako Tini kot vsej slovenski reprezentanci želim, da uspešno končamo sezono.«