Zaradi zajetnih pošiljk snega, ki so letošnjo dolgo zimo večkrat popolnoma pobelile ceste in pločnike, so imeli polne roke dela tudi delavci ljubljanske zimske službe, saj so morali kar štirinajstkrat v celoti splužiti vse ceste in ulice, šestkrat pa so delno plužili še ceste na višje ležečih predelih mestne občine.

Tudi občani več posipali

Ob pluženju so, da bi preprečili poledico, v letošnji zimski sezoni delavci 36-krat v celoti posuli vse ceste in osemnajstkrat posipali tudi na izpostavljenih legah. Pri tem so, kot je pojasnil Brane Gašparovič iz družbe KPL, ki je zadolžena za zimsko vzdrževanje cest, porabili približno 3000 ton soli, 2900 kubičnih metrov mešanice peska in soli, 570 kubičnih metrov peska in štiri tone umetnega gnojila za posip površin, kjer je sol prepovedana. »V letošnji zimski sezoni smo občanom razdelili nekoliko večjo količino soli kot preteklo leto,« je Gašparovič izpostavil še večje zanimanje za 15 kilogramov soli ali ustrezne mešanice za posipanje tal, ki jih občani lahko ob predložitvi osebnega dokumenta vsako zimo brezplačno prevzamejo na sedežu družbe.

Če so morali letošnjo sezono kar v osemnajstih akcijah zimske službe za delo poprijeti vsi delavci, pa je bilo v preteklih zimah dela zanje manj. Dolgoletno povprečje zimske službe namreč znaša šest akcij celotnega čiščenja in dvajset akcij posipanja vseh cest, čemur so prilagodili tudi sredstva, ki so jih letos predvideli za izvedbo zimske službe. »Sredstva, predvidena za izvedbo zimske službe, zato za letošnjo zimo ne zadostujejo,« je opozoril Gašparovič in dodal, da bo šele ob zaključku sezone in končnem obračunu znano, za koliko bodo predvidena sredstva presežena.

Višji stroški le v sezoni 2009/2010

Na mestni občini so v skladu s koncesijsko pogodbo tudi letos za izvajanje zimske službe namenili skoraj pet in pol milijonov evrov, od tega so jih od novembra do januarja porabili že nekaj manj kot tri milijone in pol. »Če pride do večje porabe sredstev za zimsko službo, bo to vplivalo na obseg del letnega vzdrževanja infrastrukture.« so pojasnili na občini, kjer so imeli višje stroške za izvajanje zimske službe v zadnjih petih letih le v sezoni 2009/2010, ko so porabili dober milijon evrov več od predvidenega zneska petih milijonov in pol.