Bossman je na današnji okrogli mizi s člani svetniške skupine SD Piran, ki je potekala v prostorih Krajevne skupnosti Portorož, spomnil, da bodo z uveljavitvijo prostorskega načrta, ki ga je občinski svet lani soglasno sprejel, dosegli več ciljev. Tako naj bi uredili zapuščeno hudourniško grapo brez posebne naravne vrednosti, ponudili urejene zelene površine, zagotovili dodatna parkirna mesta za domačine, ki zdaj avtomobile puščajo na pločnikih ali zelenicah, ter ponudili stanovanja za mlade družine po konkurenčni ceni.

Pobudniki po Bossmanovem mnenju predstavljali izkrivljeno sliko dejanskega stanja

Župan je posvaril, da bi zavrnitev prostorskega načrta oziroma občinskega odloka o njegovi uveljavitvi pomenila precedens, saj bi se nato lahko vsakdo spomnil, da bo, tako kot pobudniki tega referenduma, hodil od vrat do vrat prepričevat ljudi. Bossman je dejal, da skoraj polovica tistih, ki so prispevali podpise za referendum, sploh ne živi na tistem območju, poleg tega so pobudniki po njegovem mnenju predstavljali izkrivljeno sliko dejanskega stanja.

V prihodnjih dneh bodo sami začeli s svojimi aktivisti obiskovati občane na terenu, tudi sam Bossman pa bo, kot je napovedal, obiskal vsako krajevno skupnost posebej in tam predstavil projekt ureditve Kampolina.

Glede dvomov o samem zasebnem investitorju je župan poudaril, da je sprejetje podrobnega prostorskega načrta "samo prvi korak", ter zagotovil, da se ne bo spuščal v neke "avanture". Tako bodo na občini od investitorja zahtevali konkretne številke in garancije, preden bodo začeli graditi, saj si ne želijo, da bi projekt nato zastal, je dodal.

Na vprašanja iz občinstva, kako lahko zagotovi, da bodo stanovanja, ki jih bodo zgradili, dejansko končala v rokah mladih družin iz piranske občine, je Bossman repliciral, da obstajajo instrumenti, ki jih občina lahko uveljavi. Tako bodo tisti, ki bodo želeli priti do stanovanja na območju Kampolina, morali dokazati, da živijo v občini vsaj pet let, je pojasnil.

Naknadni referendum bo 24. marca potekal na območju celotne občine

Naknadni referendum o uveljavitvi odloka o prostorskem načrtu za območje Kampolin terase bo 24. marca potekal na območju celotne občine. Svet občine Piran je odlok, ki predvideva pozidavo in ureditev istoimenske hudourniške grape, sprejel že novembra. Na območju, ki je v večinski lasti občine, lastnik tretjine zemljišča pa je projektno podjetje DIB3, je predvidenih približno 42 novih stanovanj in 125 parkirnih mest.

V Civilni iniciativi za zeleni Kampolin, kjer nasprotujejo gradnji stanovanj v hudourniški grapi, želijo pa si ureditve zelenega območja, so nato zbrali potrebne podpise za razpis referenduma in jih prejšnji mesec oddali na občinsko vložišče. Občinski svet je nato na svoji zadnji redni seji referendum tudi razpisal.