Od februarja na izolski deponiji komunalnih odpadkov več ne odlagajo, ampak jih samo skladiščijo, čeprav izolska deponija izpolnjuje vse okoljske pogoje, poleg tega pa ima tudi dovolj prostora za odlaganje. Inšpekcija je namreč konec januarja letos deponijo zaprla, ker nimajo okoljevarstvenega dovoljenja Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso), in za eno leto dovolila le skladiščenje odpadkov. »Mi smo za to dovoljenje zaprosili že pred časom, vendar odločitve Arsa še nimamo. Menda se zatika pri tem, da nimamo ustreznega finančnega jamstva, čeprav smo predložili poroštveno izjavo, kot to predvideva uredba,« pravi direktor izolske komunale Denis Bele. Če dovoljenja Arsa v kratkem ne dobijo, se bodo morali tudi oni dogovoriti za odvoz odpadkov, kar pa bo cene bistveno podražilo. Odločitev agencije pričakujejo enkrat aprila.

Cene navzgor za 25 ali 100 odstotkov

V Izoli so sicer pred kratkim sprejeli 25-odstotno podražitev cen, vendar bi bila ta podražitev ustrezna, če bi lahko še naprej odlagali odpadke na svoji deponiji. Ker pa jih zdaj zaradi odločitve inšpekcije ne smejo, bodo s podražitvijo počakali do odločitve Arsa. Od tega bo namreč odvisno, ali bodo cene podražili za 25 odstotkov ali pa tudi za okoli 100 odstotkov. »Mi si bomo prizadevali, da dobimo okoljevarstveno dovoljenje in da deponijo še naprej uporabljamo. Nesmiselno je, da bi za dražjo ceno odpadke odvažali drugam, če pa imamo vse pogoje na lastni deponiji, ki bi jo lahko mirno uporabljali do leta 2015, ko naj bi zaživeli regijski centri za ravnanje z odpadki,« pravi Bele in dodaja, da bo imela izolska komunala za okoli tri milijone evrov stroškov, če bodo morali deponijo pred letom 2015 zapreti. »Predvidena sprememba uredbe sicer kaže na to, da državi ni v interesu, da bi v Izoli ohranili deponijo. Pravega razloga za to pa ne vidim,« je še nekoliko razočaran Bele. Na izolski deponiji je še toliko prostora, da bi tam do leta 2015 lahko odlagali tudi odpadke iz sosednjih občin.

Odpadke vozijo na drugi konec Slovenije

Občini Koper in Piran sta svoji deponiji že zaprli in odpadke odvažata tudi po več sto kilometrov stran. Tudi zaradi tega so v koprski občini cene za ravnanje z odpadki povišali kar za 114 odstotkov. Cene so bile v koprski občini nespremenjene od leta 2004, čeprav so se vmes zvrstili novi predpisi in pogoji, svoje je naredila tudi inflacija. Podražitev so napovedali tudi v piranski občini, kjer so ocenili, da se bodo cene povišale za okoli 48 odstotkov, vendar za zdaj še pripravljajo elaborat. V Piranu po novem stroškov ne bodo več zaračunavali po kvadraturi stanovanja, temveč po številu oseb v gospodinjstvu. Občani, ki živijo sami, naj bi plačevali 14,7 evra na mesec, gospodinjstvo z dvema članoma 17,7 evra, s tremi člani 20,6 evra, s štirimi pa 23,5 evra. V Izoli bodo cene še naprej obračunavali tudi na podlagi kvadrature stanovanja. Cena za 50 kvadratov za zdaj ostaja okoli sedem evrov. Komunala Koper pa bo po novem ravnanje z odpadki obračunavala glede na kilogram odloženih odpadkov.

Koprska komunala se je lani poleti že dogovorila, da bodo po letu 2015 odpadke odvažali v regijski center v Ljubljano, in upajo, da jim bo to nekoliko pocenilo stroške odvoza. O tej možnosti se pogovarjajo tudi Pirančani, v Izoli pa za zdaj pogovori glede tega še niso uradno stekli, saj država uradno še ni preklicala centra v Logatcu.