Škofja Loka. Več kot deset let so gradili javni vodovod v krajih od Sv. Lenarta do Luše v Selški dolini v občini Škofja Loka. Prvi vaščani so se na nov vodovod priključevali že pred sedmimi leti in takrat za priključek za stanovanjsko hišo plačali od dobrih 500 evrov komunalnega prispevka naprej, tisti z največjimi kmetijami in veliko porabo pa do največ 3500 evrov. Gradnja vodovoda je zastala, vmes se je spremenila zakonodaja, zdaj, ko je ves vodovod zgrajen in ko bi se morali začeti priključevati tudi preostali, pa se je strošek komunalnega prispevka povečal za trikrat. Krajani so ogorčeni, ker menijo, da gre za previsoke zneske, najbolj pa jih boli neenakopravnost.

»Tisti, ki so imeli možnost priključiti se pred sedmimi leti, so tako plačali bistveno manj od nas, ki se lahko priključimo šele zdaj. Pa nismo čisto nič krivi, da se je gradnja tako zavlekla,« je jezen Lojze Bradeško, eden od krajanov, ki občino že dolgo opozarja na domnevno neenakost.

Pred gradnjo vodovoda so imeli kmetje povečini svoja zajetja, drugi vaščani pa vaški vodovod. »Za gradnjo teh vodohramov smo namenili veliko denarja. Kakšen od njih je zdaj del javnega vodovoda, pa zato ni nobenih popustov pri odmeri komunalnega prispevka. Najhuje pa je, da se zdaj nihče ne priklopi in voda enostavno teče nazaj v naravo,« je še opozoril Bradeško.

Pred desetimi leti so na občini sestavili nekakšno tabelo porabe vode in ocene stroškov priklopa na nov javni vodovod. »Ker so nekateri plačali po tem ceniku, drugi pa bi zdaj morali po novem, ko je cena trikrat višja, zahtevamo od občine, da nas občane izenači in vsem zaračuna po tisti tabeli iz leta 2003. Pa bomo vsi plačali, saj se zavedamo, da ne moremo dobiti vodovoda kar zastonj,« je še dejal Bradeško.

Krajani se bodo udeležili tudi današnje seje škofjeloškega občinskega sveta, da bi svetnikom, ki ne nazadnje sprejemajo odlok o odmeri komunalnega prispevka, pojasnili, kar jih tare. V Dnevniku smo že poročali, da so visoke odmere komunalnega prispevka hudo razjezile Tržičane, tako da so se nazadnje kar na javno na občinskem svetu pogajali o popustih, kakršne sicer poznajo tudi v nekaterih drugih občinah. V Škofji Loki o popustih ne razmišljajo. »Izračun pokaže, da je vsak priključek na vodovod v krajevni skupnosti Sv. Lenart - Luša stal okoli sedem tisoč evrov. Pri izračunu stroškov smo upoštevali tudi evropska sredstva. Če že govorimo o poštenosti in enakopravnosti, potem bi bilo najbolj pravično, da višjo ceno plačajo tudi tisti, ki so že priključeni. Komunalni prispevek smo izračunali v skladu z zakonom, ki je mnogo bolj pošten, kot je bila prejšnja zakonodaja. Prav tako velja za vse občane v vsej občini enako in zato zgolj nekaterim ne moremo kar podeljevati popustov,« je neomajen župan Škofje Loke Miha Ješe.

Skupni stroški za projektiranje in gradnjo vodovoda Rovte–Sv. Lenart–Luša sicer znašajo slabih 900.000 evrov, so še pojasnili na občini Škofja Loka. Zanj so prejeli 115.000 evrov nepovratnih evropskih sredstev. Vodovod je sicer zgrajen za okoli 100 priključkov, do zdaj se je nanj priključilo 40 gospodinjstev.