Maribor v minusu

Letno poročilo bodo v UKC Maribor obravnavali na naslednji seji, že zdaj pa so napovedani novi varčevalni ukrepi.

"Lani smo beležili skoraj šest milijonov evrov negativnega rezultata, približno za toliko pa je bilo na prihodkovni strani s strani zavoda za zdravstveno zavarovanje in drugih financerjev znižano financiranje. Glede na lansko poslovanje pa smo vseeno uspeli prihraniti dobra dva milijona evrov ter ob tem v celoti opraviti program," je dejal Pivec.

Univerzitetni klinični center Maribor je v preteklem letu beležil za 169 milijonov evrov prihodkov ter 175 milijonov evrov odhodkov oziroma dva milijona evrov manj kot leto poprej. V hospitalnem delu je bolnišnica opravila 97,5 odstotka zastavljenega programa, v ambulantnem pa so program celo presegli za petino.

Tekoče poslovanje kliničnega centra ta trenutek po zagotovilih Pivca ni ogroženo, izboljšalo se je plačevanje stroškov materiala dobaviteljem, ki so sicer nanje kar precej pritiskali. Trenutno je bolnišnica slednjim dolžna za okoli šest milijonov evrov, zamik plačil se giblje okoli 65 dni, kar je sicer 35 dni več od predpisov, a hkrati manj kot v času pred krizo, ko so imeli z dobavitelji dogovorjene 75-dnevne roke plačil.

Prvi mož UKC Maribor prav veliko manevrskega prostora več ne vidi, čeprav tudi letos načrtujejo nove omejitve na strani odhodkov. Med večjimi upi za znižanje stroškov je predvsem znižanje dobavnih cen za desetino, o čemer se pogajajo že od lani, prav tako bodo še dodatno zaostrili področje nadurnega dela in zaposlovanja. Z mehkimi variantami bodo skušali število zaposlenih še dodatno znižati.

Pivec je ob tem zagotovil, da se bodo do zadnjega trudili za to, da pacienti varčevalnih ukrepov na način krčenja programov ne bi občutili. "To je zadnji ukrep, na katerega kot direktor pristajam. Vse druge inštrumente bomo poskušali izkoristiti prej," je dejal direktor mariborske bolnišnice, od katerega svet zavoda pričakuje, da bo do naslednje seje podrobneje predstavil, kje vse se bodo lotili varčevanja.

Kot za zdaj kaže, bi po njegovem mnenju zavarovalnica očitno tudi letos rada financiranje znižala za en mesečni obrok, kar za UKC Maribor predstavlja pet do šest milijonov evrov dodatnega denarja manj v letošnjem letu. Ob tem je spomnil, da so v primerjavi s financiranjem leta 2009 izgubili že skoraj 13 milijonov evrov. Kljub temu Pivec glede na težke razmere ni nezadovoljen, saj so program izpolnili, čakalne dobe pa se pri njih niso podaljšale.

Predsednica sveta zavoda Marjetica Mahne in člani sveta so na seji izkazali razumevanje za finančne razmere, čeprav je Mahnetova poudarila, da možnosti za racionalizacijo poslovanja še vedno obstajajo. V zvezi z dobavitelji zdravil in materiala pa je odkrito stopila na stran zdravstvenih ustanov, saj da dobavitelji zagotovo niso najbolj ogrožena podjetja v državi ter da gre v glavnem za kazanje mišic. Ob tem se je vprašala, komu bodo ta podjetja sicer sploh prodajala svoje artikle, če ne bolnišnicam in drugim zdravstvenim zavodom.

Brežice v prihranku

Splošna bolnišnica Brežice je leto zaključila s presežkom skoraj 30 tisočakov. V februarju je bil bolnišnici potrjen status Temos certifikat, poleg tega se pripravljajo na mednarodno akreditacijo kanadske akreditacijske hiše.

Kot so sporočili iz bolnišnice, poslovanje brez preteklih izgub in dosežen poslovni izid v letu 2012 zagotavljata bolnišnici dobro podlago za začetek novega poslovnega leta.

Ob tem dodajajo, da letos bolnišnica nadaljuje sodelovanje na mednarodnem področju, in sicer s partnersko bolnišnico Treviglio Caravaggio. Štiričlanska delegacija Splošne bolnišnice Brežice, in sicer iz kirurškega in internega oddelka, se je v mesecu februarju mudila na štirinajstdnevnem strokovnem usposabljanju v italijanski bolnišnici.

Po prvem obisku leta 2009 sta v februarju 2013 dve ocenjevalki pobude Temos iz Nemčije obiskali bolnišnico in po tridnevni presoji brežiški bolnišnici ponovno potrdili status Temos certifikat. Prejeli so certifikat Kakovost v mednarodni oskrbi bolnika. V bolnišnici se trenutno pripravljajo tudi na mednarodno akreditacijo kanadske akreditacijske hiše.

Kot so še sporočili iz posavske bolnišnice, so iz donatorskih sredstev kupili ultrazvočno sondo za pregled možganovine otrok. Gre za neinvazivno preiskavo za slikovit pregled možganskih struktur novorojenca in dojenčka.

Poleg tega bodo 14. marca obeležili Svetovni dan ledvic, v okviru katerega bodo med drugim osveščali o bolezni ledvic in izvajali meritve krvnega tlaka in krvnega sladkorja. Omogočeno bo tudi brezplačno testiranje seča na prisotnost beljakovin.