Kot smo od izida windows 8 postali navajeni, je vse, kar Microsoftovi razvijalci v zadnjem času ponujajo uporabnikom, vezano na slogan prenovljenega razumevanja oziroma prenovljene predstave tega, kako mora delovati programska oprema. office 365 od zadanega recepta ne odstopa. Prva sprememba, ki jo bo kupec opazil, bo najverjetneje način prodaje, ki precej odstopa od tega, kar smo bili vajeni v preteklosti. Če smo nekoč kupili licenco in postali lastniki izdelka, office 365 uporabljamo na podlagi naročnine. Kot gre sklepati iz imena je ta letna, ki znaša 99 evrov in vključuje 20 GB dodatnega spomina v oblaku skydrive in mesečno 60 minut skype klicev po vsem svetu, z izjemo slovenskih mobilnih omrežij. Poleg letne naročnine je sicer možna tudi mesečna, ki znaša 10 evrov. Ta je koristna predvsem za uporabnike, ki storitve ne nameravajo uporabljati čez celo leto.

Odslej Office tudi za mac

Microsoftu je z novim office 365 uspel velik met na področju kompatibilnosti, saj je prvič v zgodovini pisarniški paket možno naložiti tudi na Applove računalnike, dodatno bistveno spremembo pa predstavlja tudi povezava z oblakom, ki uporabniku omogoča bolj priročno dostopanje do shranjenih dokumentov na različnih napravah.

Storilnost shranjevanja v oblak poveča možnost nastavitve ene naročnine office 365 na 5 naprav. Tako se lahko v primeru več računalnikov poljubno premikamo z enega na drugega in nadaljujemo z delom, brez posebnega pošiljanja ali presnemavanja dokumentov. Delo v oblaku pa odpira možnost tudi za več sodelovanja pri urejanju dokumentov z drugimi uporabniki, tudi tistimi, s katerimi si ne delimo računa, a jim moramo omogočiti dostop do datoteke.

Žal se pri Microsoftu v tej točki niso odločili bolj posnemati Googlove rešitve, ki omogoča simultano urejanje, temveč je delo na dokumentu izolirano in se z ostalimi uporabniki uskladi šele po shranjevanju in obnovi datoteke. To odpira precej možnosti za komunikacijske šume pri delu, ki naj bi se odpravili z možnostjo zaklepanja poljubnih odsekov datotek, kar je učinkovito, a ne ravno najbolj elegantno in hitro.

Boljša integracija multimedijskih vsebin

Paket Office 365 Home Premium sicer vključuje word, powerpoint, excel, outlook, onenote, access in publisher. Večina domačih uporabnikov bo verjetno najbolj navdušenih nad posodobitvami, ki jih prinaša nova različica worda, ki na prvi pogled ni bistveno drugačna od svoje predhodnice, a skriva precej nadgrajene sposobnosti. Word je nekoč veljal za precej neroden program z prebiranje dokumentov, predvsem daljših, ki jih nismo sposobni prebrati v enem kosu. Nova različica sedaj vsebuje rešitve, ki omogočajo udobnejše branje. Poleg lepšega pogleda je tu še shranjevanje zadnje odprte lokacije v besedilu, kar omogoči nadaljevanje z branjem ob naslednjem odprtju besedila. Word po novem lahko tudi odpira in ureja tud pdf datoteke, z vsemi tabelami in grafičnimi vsebinami vred. Prebiranje pdf datotek sicer ni sto odstotno, saj je storitev odvisna od sposobnosti razbiranja originalnega besedila, ki je lahko tudi zelo slabe kvalitete.

Dobrodošel dodatek domačemu pisarniškemu okolju je tudi publisher, ki združuje sposobnosti worda in Adobejevega indesigna ter omogoča izdelavo zloženk, revij in podobnih publikacij. Med koristnejše programe pa vsekakor sodi Microsoftov odgovor na evernote, onenote. Onenote je namenjen ustvarjanju interaktivnih zapiskov, ki so še posebej koristni za šolsko, študijsko in službeno delo, priročni pa so tudi za vsakdanjo uporabo. Prednost interaktivnih zapiskov je večja preglednost in lažje iskanje po zapiskih, onenote pa poleg tekstovnih zapiskov omogoča tudi vnašanje fotografij, video posnetkov in risanje oziroma ročno pisanje, kar je koristno za uporabnike tablic.

Tudi sicer je office 365 omogoča vnašanje velikega števila medijev, kot so slike in video posnetki, ki se v datotekah lahko predvajajo. Precej pozornosti je namenjeno tudi povezljivosti s spletnimi družbenimi omrežji. V outlooku lahko sledimo obnovljenim statusom naših facebook prijateljev, žal pa v datoteke ne moremo vstavljati vsebin s facebooka, kar sicer lahko počnemo s fotografijami s flickrja in video posnetki z Youtuba.

Razsodba

Office 365 v resnici ne prinaša ničesar resnično revolucionarnega. Skoraj vse storitve, ki jih omogoča, so danes dostopne v brezplačnih različicah prek odprtokodnih programov, kot je openoffice, ali storitev, ki jih brezplačno omogočajo Google in drugi proizvajalci. Kdor bi rad zgolj najosnovnejša orodja za pisanje besedil ali izdelavo tabel, ali pa bi rad zgolj pošiljal pošto in skupinsko urejal besedila ter ustvarjal zapiske, do katerih ima dostop na različnih napravah, se lahko zadovolji z obstoječimi brezplačnimi rešitvami. Prednost, ki jo prinaša office 365, pa se nedvomno skriva v kompatibilnosti med posameznimi programi in prehodnostjo vsebin iz enega v drugega, ki je z uporabo programov različnih proizvajalcev preprosto ne moremo imeti. Tako lahko vsebine iz onenote preprosto spreminjamo v vsebine worda, excela, outlooka, powerpointa, publisherja in obratno. Poleg tega omogočajo programi precej več storitev od brezplačnih alternativ, problem je le, da so v veliki meri le-te zakopane v orodnih vrsticah in jih mnogi uporabniki pogosto niti ne opazijo. Za poln izkoristek so zato bolj kot kadarkoli pomembni ogledi video posnetki z nasveti za uporabo in vajami. Microsoft za office 365 home premium sicer ponuja mesečno preizkusno obdobje.