Unicef v poročilu objavlja dokaze o "krutem, nehumanem in ponižujočem ravnanju ali kaznovanju" mladoletnih Palestincev.

Navaja, da so izraelske sile v preteklem desetletju aretirale, zaslišale in sodno preganjale okoli 7000 otrok, starih med 12 in 17 let, večinoma fantov, kar pomeni, da so obravnavale povprečno dva dečka vsak dan. Večina je bila aretiranih, ker so metali kamne.

Zadnji podatki razkrivajo, da je bilo konec januarja priprtih 233 palestinskih otrok, med katerimi jih je bilo 31 mlajših od 16 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Izrael je edina država na svetu, kjer otroka, ki je aretiran, avtomatično postavijo pred vojaško sodišče," je opozoril predstavnik Unicefa Jean-Nicolas Beuze. "Otrok je civilist," je poudaril.

Unicef je v poročilu za Izrael pripravil 38 priporočil, Izrael pa je v odgovoru obljubil, da bo preučil priporočila in jih poskušal uresničiti.

Medtem ko maksimalna kazen za otroke, stare 12 in 13 let, znaša šest mesecev, se kazen za otroke od 14. leta starosti naprej drastično poveča in jim grozi maksimalna kazen med deset in 20 let.

Številni otroci so povedali, da so jih nasilno zbujali sredi noči in jih privedli na zaslišanje zvezanih rok in zakritih oči ter jim odrekali spanje. Fizične in verbalne zlorabe so običajne, dostop do vode, hrane in stranišč pa zelo omejen. Unicef poleg tega ni našel dokazov, da bi otroke na zaslišanjih spremljali odvetniki ali družinski člani.

Zaslišanja so po navedbah poročila "mešanica zastraševanja, groženj in fizičnega nasilja, z jasnim namenom prisiliti otroka, da prizna". Na koncu zaslišanj jih večina prizna in podpiše papirje v hebrejščini, ki jo palestinski otroci komaj razumejo. Na sodišču je glavni dokaz proti njim ravno priznanje, ki so ga podpisali pod pritiskom, še navaja AFP.