Sramotni dogodki v Schladmingu, ko sta v javnosti fizično obračunala Mitja Kunc in vodja skupine Tine Maze Andrea Massi, so takrat v medijih dvignili precej prahu, a se nato incidentu v naslednjih dneh na srečo ni več posvečalo večje pozornosti, zato je morda marsikdo na vse skupaj že pozabil. A med njimi prav gotovo ni Kunca, ki je v teh dneh izvedel, da bo ostal brez zaposlitve, saj bo ministrstvo za izobraževanje, kulturo in šport (MIZKŠ) z njim prekinilo pogodbo, vse skupaj pa je posredno povezano prav z dogodki v Schladmingu.

Zakaj je bil Kunc v Schladmingu?

Kunc je lani z ministrstvom sklenil štiriletno pogodbo, po kateri je zaposlen pri slovenski smučarski zvezi, opravlja pa funkcijo trenerja v okviru panožnih športnih šol (PŠŠ), prek katerih SZS skrbi za mlajše kategorije, 80 odstotkov denarja za plače zaposlenih v PŠŠ pa pride iz vira MIZKŠ. Črnjan naj bi torej skrbel le za mlajše tekmovalce, zato je ministrstvo zmotil dogodek v Schladmingu, ko je Kunc, bojda nevede, zasedel napačno frekvenco na radijski postaji in tako preprečil komunikacijo med Andreo Massijem in Tino Maze, to pa je storil medtem, ko je bdel nad treningi Janeza Jazbeca, ki pa z 28 leti nikakor ne sodi med mlade tekmovalce.

Kot poroča Delo, so se na ministrstvu zato čudili, zakaj je bil Kunc takrat sploh v Schladmingu, vse skupaj pa so opredelili kot kršenje pogodbe in nenamensko porabo denarja, zato bodo z nekdanjim reprezentantom po koncu sezone (30. aprila) prekinili pogodbo, do takrat pa bo lahko še opravljal svoje delo.

»Nekomu se je zazdelo, da kršim pravila«

»Obvestilo o prekinitvi pogodbe me je presenetilo. Na SP sem odpotoval kot trener Žana Kranjca in Mišela Žeraka, ki sta z 20 leti še vedno starejša mladinca in sem ju treniral prek sezone, zato je bilo logično, da ju vodim tudi na SP. Če pa je kršitev to, da je Jazbec treniral na isti progi kot moja mladinca, ne vem, kaj naj na to sploh rečem,« je začudenje nad razpletom dogodkov v izjavi za Delo izrazil Kunc, ki sumi, da je na prekinitev pogodbe vplival tudi spor z Massijem. »Ker sem bil medijsko zaradi vsega dogajanja na SP zelo izpostavljen in so krožile različne zgodbe, si lahko mislim, da se je nekomu zazdelo, da kršim pravila. Pa jih nisem,« pravi Črnjan.

»Vsi tisti, ki so zaposleni preko panožnih športnih šol, se ukvarjajo izključno z mladimi. Tako skušamo vsaj malo pomagati, da bi imeli mladi boljše pogoje za razvoj, saj starši takšnih finančnih bremen sami ne zmorejo več. Včasih se je dogajalo, da so panožne zveze zaradi pomanjkanja denarja v PŠŠ prijavljale tudi selektorje članskih reprezentanc in uradnike, a glede tega inšpektorji ne morejo ukrepati, dokler dokazov za take kršitve ne dobijo na terenu. Gre za kršitev pogodbe in nenamensko porabo denarja. Kunc seveda ni edini, ki je bil v takem prekršku, v tem času smo zaradi podobnih kršitev odpovedali še dve pogodbi, je pa on na SP najbolj opozoril nase, saj je bil tam kot del članske reprezentance, med zapletom s frekvencami pa je na sosednji progi treniral Janeza Jazbeca, ki ima, kolikor vem, 28 let,« je razloge za prekinitev sodelovanja s Kuncem za Delo pojasnil generalni direktor direktorata za šport pri MIZKŠ Drago Balent.