Googlovi sodelavci imajo namreč v kampusih, kot pravijo posameznim sklopom objektov, na voljo vse, od hrane in pijače, do različnih vrst rekreacije, kot sta odbojka ali plavanje, pa tudi kolesarjenje med kampusi s prepoznavnimi pisanimi kolesi v rumeni, rdeči, modri in zeleni barvi. Zunaj so postavljene klopi za nabiranje energije na soncu, prav tako imajo sobo za dremanje na voljo tudi v notranjosti objekta. A zaposleni vse to izkoriščajo le v tolikšni meri, da lahko v roku in kakovostno opravijo svoje delo, je povedala gostiteljica po imenu Eleonor.

Popoldan pa je ekipo na teniškem igrišču v predmestju San Joseja sprejela nekdanja teniška igralka Urška Dvoršek, ki v Silicijevi dolini živi zadnjih enajst let, nedavno pa je po nekaj letih izkušenj v svetovalnem podjetju odprla lastno teniško akademijo. Želela je imeti svoje podjetje, pravi, tako da je začela s pridobivanjem strank, da bo kasneje lahko vodila akademijo in zaposlila druge trenerje. Sicer pa je podjetno naravnana Slovenka, ki se ji življenje pri nas zdi prepočasno, zainteresirana tudi za pomoč slovenskim startupom v Silicijevi dolini, predvsem pri povezovanju s podjetji in investitorji, že zdaj pa pomaga tudi študentom, ki prihajajo v ZDA, pri urejanju dokumentov za štipendije.

Dvorškova je povedala, da ustvarjanje posla v Silicijevi dolini terja veliko mero vztrajnosti in potrpežljivosti, saj je treba začeti z malimi koraki, a se ne z njimi tudi kar tako zadovoljiti, saj visok standard življenja tu ne sprejema povprečnih ljudi in povprečnih poslovnih rezultatov.

Tega se zavedajo tudi uspešna slovenska podjetja, med njimi tudi tista, ki mlade marketingarje podpirajo na njihovi strokovni avanturi po Zahodni obali ZDA. Eno takšnih je Bia Separations, gazela primorsko-notranjske regije 2012, kjer se podobno kot podjetja v Silicijevi dolini zavedajo, da so največja vrednota podjetja zaposleni, ki s svojim znanjem, profesionalnim pristopom, idejami in angažiranjem največ prispevajo k uresničitvi visoko zastavljenih razvojnih ciljev podjetja. Zato imajo tudi v tem ajdovskem hitrorastočem globalnem podjetju odlične pogoje dela, denimo 4 apartmaje, restavracijo, gibljiv delovni čas, ustrezno plačilo. S takim načinom nagrajevanja povečujejo pripadnost podjetju in zmanjšujejo možnost fluktuacije.