Matej, kolesarji ekipe Adria Mobil ste že začeli sezono na ugledni italijanski klasiki, trofeji Laigueglia, kjer ste osvojili sedmo mesto, bili pa ste tudi blizu zmagovalnih stopničk.

To je dokaz, da smo dobro delali čez zimo. Stopničke so bile res blizu, a je zmanjkalo nekoliko sreče. Po drugi plati nisem bil tako močan, da bi se sam lahko kosal s trojico s Pozzatom na čelu. Spoznal pa sem, da sem se sposoben boriti z najboljšimi. Sedmo mesto na Laigueglii ni bilo doseženo po spletu srečnih naključij.

Po pretekli sezoni sta v Saxo bank oziroma Lampre odšla Marko Kump in Kristijan Djurasek. Boste torej dobili več priložnosti, bo več bremena odgovornosti na vas?

Mogoče res, a šele dirke bodo pokazale, kako se bo to obrnilo. Težko bo nadomestiti omenjena dva kolesarja. No, tudi lani sem imel svoje priložnosti, še večkrat pa je bilo treba komu pomagati. Tudi letos bo treba. Glede odgovornosti pa sem jo imel lani morda še več kot jo bom imel letos. Lani sem bil kapetan, ki je podaljšana roka trenerja na cesti, letos je to vlogo prevzel Rado Rogina.

Kako bi kot izkušen kolesar primerjali lansko in letošnjo zasedbo moštva Adria Mobil?

Težko bi ocenil, saj smo odpeljali le eno dirko. Pomlajena, a ne po letih starosti, pač pa po letih izkušenj, ki jih imamo za sabo. Trener Milan Eržen se je letos še posebno veliko angažiral, da je bil zelo velikokrat poleg na treningu. Zelo se zavzema za vso ekipo.

Glede izkušenj je zagotovo posebnež Primož Roglič, bivši smučarski skakalec, ki je po letu dni iz amaterskega že v profesionalni karavani. Kaj mu obetate?

Je potencial. Nima pa izkušenj, ki so v cestnem kolesarstvu zelo velikega pomena. Od njegove volje je odvisno, kako se bo znašel. Mi mu pomagamo, prava učna ura pa bodo dirke. Žal je zaradi snega odpadla velika nagrada Lugana v Švici, bo pa začel danes v Umagu. Kot slišim, ljubiteljske kolesarje zelo zanima, kako mu bo šlo.

Pri 31 letih ste med bolj izkušenimi. Glede na to, da ste pet let izkušali svet profesionalnega kolesarstva v ekipi Liquigas in vozili tudi na francoskem Touru ter potem spoznali tudi svet gorskega kolesarstva, kje iščete motivacijo?

Motivacije ne manjka. Želim zbrati čim več točk UCI. V lanski sezoni sem videl, da so nekateri, ki so nabrali tretjino točk več, odšli v najboljše ekipe. Če bom imel letos več priložnosti za rezultat in bom podobno pripravljen, je tudi zame dosegljiva večja bera točk, in s tem bi lahko, če se le pravilo UCI ne bo spremenilo, bil zanimiv za večjo ekipo. Zato ne favoriziram dirk, na vse grem enako motiviran.

Kot diplomirani ekonomist ste na področju marketinga sodelovali tudi s Kolesarsko zvezo Slovenije. Še sodelujete?

Na KZS je prišlo novo vodstvo, pripravljen sem sodelovati, če me bodo le potrebovali oziroma če bodo zainteresirani. Delal sem projektno diplomsko nalogo s področja kolesarske zveze, zato smo sodelovali. Sicer sem tudi osebni trener amaterskim kolesarjem in še kaj se najde.