Šesterica nogometašev je igrala tako za Manchester United kot Real Madrid. David Beckham, Ruud van Nistelrooy, Gabriel Heinze in Cristiano Ronaldo so v Real prišli neposredno iz Uniteda. Za vse štiri so rdeči vragi prejeli kar 160 milijonov evrov odškodnine. V nasprotno smer je potoval Michael Owen, s tem da je angleški napadalec vmes igral še za Newcastle. Letošnji dvoboj Reala in Uniteda pa je obudil spomin še na enega moža. Na Laurieja Cunninghama, ki je kot prvi Anglež leta 1979 zaigral za Real Madrid, tri leta kasneje pa je bil posojen v Manchester United, s čimer je kot prvi v zgodovini zaigral za oba kluba.

Njegova kariera je bila prepletena z vrhunskimi dosežki in žalostnimi padci. Vedno je hodil po tanki črti med junakom in bedakom. Pri vsem, kar je počel, je v ospredje postavljal zabavo. Denimo ko je igral za svoj prvi klub Leyton Orient, je tedensko plačeval kazen za zamujanje na treninge, potem ko je večer prej zmagoval na plesnih tekmovanjih v diskotekah.

Laurie Cunningham je bil prvi temnopolti nogometaš, ki je igral za angleško nogometno reprezentanco. Navzlic nešportnemu življenju je imel izredne nogometne in atletske sposobnosti. Ko je igral za West Bromwich Albion, je bil najboljši posameznik na igrišču ob zmagi proti Manchester Unitedu s 5:3 in v pokalu Uefa proti Valencii Maria Kempesa. Tam je v oko padel vodilnim možem Reala Madrida.

»Njegove sposobnosti niso bile nič manjše, kot jih ima sedaj Cristiano Ronaldo,« se spominja Vicente del Bosque, sedaj španski selektor, tedaj pa nogometaš madridskega Reala. Leta 1979 je Real zanj plačal 950.000 funtov odškodnine, kar je bil v tedanjih nogometnih razmerah astronomski znesek. »Real je v njem videl enega od najbolj vznemirljivih igralcev. To je bilo obdobje, ko ni bilo velikih mednarodnih prestopov, še posebno ne za tako visoko ceno. Real je hotel kupiti zvezdniškega nogometaša, saj smo bili vsi ostali v ekipi mladi igralci iz lastnega mladinskega pogona,« je povedal del Bosque.

Ploskal mu je ves Camp Nou

10. februarja leta 1980 je Cunningham očaral Španijo. Bil je najboljši nogometaš Reala za zmago z 2:0 nad Barcelono na stadionu Camp Nou. Njegova predstava je bila tako navdušujoča, da je postal prvi in za zdaj še vedno edini nogometaš Reala, ki so mu stoječe ovacije namenili celo navijači Barcelone. Madridski športni časopis AS je zapisal: »Kot da bi ponovno gledali Cruyffa, le da je imel črno kožo.« Na stadionu Santiago Bernabeu v Madridu so takšno čast sicer doživeli trije nogometaši Barcelone: Johan Cruyff, Diego Armando Maradona in Ronaldinho.

Pri Realu nikakor ni znal držati konstantne forme. Od igrišč so ga večkrat oddaljile tudi poškodbe. V Madridu so kupili Johnnyja Metgoda in Ulija Stielika, zato za Cunninghama ni bilo več prostora, kajti takratna pravila so dovoljevala zgolj dva tuja nogometaša v ekipi. Real je Cunninghama leta 1983 posodil v Manchester United, kjer je igral zgolj na petih tekmah in dosegel en gol. »Da bi uspel v Realu, mu je primanjkovalo tekmovalnega duha,« je dejal del Bosque. S tem se ne strinja Cyrille Regis, nekdanji Cunninghamov soigralec in najboljši prijatelj: »Lauriejev problem je bil, da tedaj še ni bilo agentov, ki bi s svojimi agencijami skrbeli tudi za urejeno zasebno življenje nogometašev.« Ta petek, 8. marca, bi Laurie Cunningham praznoval 57 let, toda njegova življenjska pot je bila prekinjena poleti leta 1989. Umrl je v prometni nesreči v Madridu, ko je v zenitu svoje kariere igral za Rayo Vallecano.

V četrtfinale tudi Borussia (D)

Včeraj na stadionu Old Trafford ni nihče več razmišljal o nekdanjih nogometaših, zgolj o tistih na zelenici. Med njimi je v prvem polčasu z borbenostjo najbolj izstopal veteran Uniteda Ryan Giggs, ki je igral 1000. tekmo v karieri. Takoj na začetku drugega polčasa je avtogol dosegel Realov branilec Sergio Ramos, novo upanje Madridčanom pa je prinesla (ne)upravičena izključitev Nanija pri Unitedu. Real je igralca več kmalu izkoristil, ko je od daleč zadel Luka Modrić. Že dve minuti kasneje je bil uspešen Cristiano Ronaldo, ki se gola ni veselil, a je popeljal Madridčane v četrtfinale. United se ni predal. Kljub igralcu manj je napadel, toda Realovega vratarja Diega Lopeza ni znal ugnati.

Na drugi tekmi večera je Borussia Dortmund vse odločila že v prvem polčasu. Tekmo je sodil slovenski sodnik Damir Skomina. Trener Šahtjorja Mircea Lucescu pa je že napovedal: »Kdor bo napredoval iz tega dvoboja, bo zagotovo igral v finalu lige prvakov.«