Že 22. Dnevi komedije se bodo začeli jutri in bodo – kot je že tradicija, bodo festivalske predstave na sporedu le ob koncu tedna – trajali do 23. marca. Kot sta na predstavitvi pojasnili upravnica in umetniška voditeljica SLG Celje mag. Tina Kosi in selektorica festivala Tatjana Doma, se bo na festivalu zvrstilo devet »zanimivih in odličnih komedijskih uprizoritev«, le da bo sama prireditev drugačna, kot smo bili vajeni doslej – festival bo namreč brez spremljevalnih predstav. Finančna situacija je žal terjala svoj davek tudi na tem področju. Tekmovalne predstave se bodo tako vrstile ob četrtkih, petkih in sobotah, festival pa bo trajal krajše obdobje kot navadno.

Devet tekmovalnih predstav

Kot običajno pa bo žirija Dnevov komedije 2013 – sestavljajo jo gledališki režiser in lanski nagrajenec Jaša Jamnik, beograjski gledališki režiser Nebojša Bradić in ravnateljica Osnovne šole Lava Marijana Kolenko – podelila nagrade za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta. Prav tako bodo tudi letos dobili besedo gledalci, ki bodo vsak večer izbrali komedijantko ali komedijanta večera in glasovali za najboljšo komedijo festivala po izboru občinstva.

Na velikem odru SLG Celje si bodo lahko gledalci po izboru selektorice Tatjane Doma tako že jutri ogledali glasbeno kriminalno komedijo Gledališča Koper Parole, parole ali Ni bila peta, bila je deveta režiserja Jake Ivanca, sledila ji bo komedija SLG Celje Sleparja v krilu, ki jo je režiral Boris Kobal, pa delirij v enem dejanju Sen režiserke Mateje Koležnik v produkciji Prešernovega gledališča Kranj, melodrama Filumena Marturano, ki jo je v koprodukciji Gledališča Koper in SNG Nova Gorica režirala Katja Pegan, monokomedija Star fotr (SiTi Teater BTC in Kreker) režiserja in avtorja priredbe besedila Jurija Zrneca, satirična lutkovna predstava Živalska farma režiserja Vita Tauferja v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana, komedija Mestnega gledališča ljubljanskega Vitez čudes režiserja Luke Martina Škofa ter glasbena komedija Špas teatra Slovenska muska od A do Ž Lada Bizovičarja in Jureta Karasa. Festival bodo sklenili z odrskim predavanjem Smehologija – stand up eductainment Tadeja Toša.

Kriza ne spodbuja smeha

Dodajmo še, da je po besedah upravnice Kosijeve letos občutiti tudi upad prodaje abonmajev za Dneve komedije: »Zaradi pritiskov ljudje čutijo potrebo po varčevanju za vsako ceno. Čeprav gre pri našem občinstvu za tiste, ki večinoma niso izgubili služb, se nam to vseeno pozna.« Prav tako se pozna izguba nekaterih sponzorjev, kar Dnevom komedije seveda ni v prid. Kljub temu Kosijeva upa, da bo dvorana polna smeha, saj je najpomembnejša vendarle kakovost.

Je pa selektorica Tatjana Doma poudarila, da je letos prvič komaj uspela izbrati dovolj predstav, ki so zadoščale kakovostnim kriterijem. Število prijavljenih produkcij se je namreč od običajnih 22 zmanjšalo na 16, na njeno obžalovanje se nista prijavila niti SNG Maribor niti ljubljanska Drama, ki je bila celo večkrat nagrajena. Po njenih besedah so izbrane predstave vseeno vredne ogleda, saj predstavljajo pregled pretekle slovenske produkcije najboljših komedij, tematika pa je sodobna, iz vsakdanjega življenja. Spomnimo, da je zdaj že tradicionalni festival smeha prvič potekal leta 1992 na pobudo zdaj že upokojenega celjskega in mariborskega dramskega igralca Marjana Bačka.