Pivka. Minister za obrambo Aleš Hojs je z županom občine Pivka Robertom Smrdeljem včeraj podpisal pogodbo o brezplačnem prenosu nekdanje vojašnice v Pivki, kjer deluje park vojaške zgodovine, s pripadajočimi zemljišči in objekti ter muzejskimi eksponati z države na občino Pivka. Občinsko lastništvo kompleksa je namreč prvi pogoj za začetek izvajanja projekta celovite ureditve kompleksa parka oziroma pridobitev denarja evropske kohezijske politike v letih 2013, 2014 in 2015, ki bo omogočil nadgradnjo obstoječega muzejsko-turističnega središča.

Podpis pogodbe je tako pomenil formalno izvedbo sklepa, ki ga je vlada sprejela pred mesecem dni. Spomnimo, da se je vlada takrat odločila, da bo ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport 10 milijonov evrov še neporabljenih sredstev evropske kohezijske politike namesto za sofinanciranje gradnje umetnostne galerije v Mariboru namenilo za drug »nacionalno pomemben projekt«, celovito ureditev parka vojaške zgodovine v Pivki. »Park vojaške zgodovine Pivka na nacionalnem nivoju pomembno prispeva k ohranjanju vojaško-zgodovinske in vojaško-tehnične dediščine ter h krepitvi domovinske zavesti,« je svojo naklonjenost projektu obrazložila vlada. Minister Aleš Hojs pa se je včeraj obregnil ob »zlonamerna namigovanja medijev«, da vlada daje prednost parku pred kulturno ustanovo v Mariboru. Slednja je po ministrovih besedah še daleč od izpolnjevanja pogojev za sofinanciranje, zato so sredstva usmerili v park, sicer bi jih lahko izgubili.

Muzejsko-turistična atrakcija v nacionalnem merilu

Projekt celovite ureditve parka vojaške zgodovine, ki se je v kompleksu nekdanje vojašnice začel razvijati leta 2004, je ocenjen na 13,3 milijona evra. Poleg obnove in novogradnje objektov ter urejanja infrastrukture v parku, ki bo tako postal največji muzejski kompleks v Sloveniji, je v vsebinskem smislu predvidena predstavitev slovenske vojaške zgodovine s poudarkom na slovenski osamosvojitveni vojni in rojstvu slovenske države, kar zdaj v Sloveniji ni nikjer celovito prikazano. V Pivki ocenjujejo, da projekt pomeni ne le oživljanje kulturne dediščine in dopolnjevanje javne kulturne infrastrukture, temveč tudi velik potencial v gospodarsko-turističnem smislu. Pivški župan Robert Smrdelj pričakuje, da bodo v parku, ki ga zdaj obišče 25.000 obiskovalcev na leto, veliko obiskovalcev pa pritegne zlasti eksponat vojaške podmornice, do leta 2025 v sodelovanju z drugimi turističnimi ponudniki v regiji obisk dvignili na 100.000 obiskovalcev na leto.