Pri širitvah programov je ministrstvo upoštevalo deficitarnost posameznega programa, preskrbljenost, dolge čakalne dobe in realizacijo programa posameznega izvajalca ter povečalo programe v skupni vrednosti 340.000 evrov na področjih alergologije, kardiologije, ortopedije, urologije, denzitometrije, diabetologije, paradontologije in ortodontije.

Širitve programov so bili deležni Dic Kecelj, Ortopedija Prettner, Medur, Vasacor, Medicor, Sanabilis, Jazindiabetes, Zdravstveni zavod Celjenje, Dr. Čok dental in Ortodent, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Kot navajajo na ministrstvu, se bodo širitve izvedle s 1. junijem oz. 1. julijem letos. Tako bodo imeli izvajalci dovolj časa za pripravo na izvajanje večjega obsega programa do uveljavitve EU direktive o prostem pretoku bolnikov, pojasnjuje ministrstvo v sporočilu za javnost.

Programi, v skupni vrednosti 438.000 evrov, so bili povečani tudi zdravstvenim domovom na področju osnovnega zdravstvenega varstva naslednjim izvajalcem. Zdravstveni dom Trbovlje bo dodatna sredstva prejel za psihiatrijo in ortodontijo, Zdravstveni dom Ljutomer za fizioterapijo, Zdravstveni dom Kočevje in Zdravstveni dom Lendava pa bosta dobila dodatna sredstva za ultrazvočne preiskave.

Zdravstveni dom Logatec in Zdravstveni dom Vrhnika bosta dobila dodatna sredstva za dispanzer za ženske, Zdravstveni dom Tržič pa za nujne reševalne prevoze. V Zdravstvenem domu Ivančna Gorica bodo širili dispanzerstvo za otroke in šolarje, v Zdravstvenem domu Murska Sobota pa za antikoagulantno ambulanto. V Zdravstvenem domu Litija bodo do dodatnih sredstev upravičeni za program logopedije in psihologije, v Zdravstvenem domu Trebnje pa za dispanzer za otroke in šolarje.

Kot so navedli na ministrstvu, v tem okviru rešujejo tudi pet vlog za nove koncesije, za kar so predvideli skupno 296.377 evrov. Dve koncesiji izvajalcev Klanmedic in Arsderma sta že uspešno rešeni, ostale so še v postopku. Koncesija za avtizem, za katero je zaprosila soproga predsednika SD Igorja Lukšiča, Marta Macedoni Lukšič, zaradi mnenja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) še ni rešena, so dodali.

Oktobra namreč začne veljati direktiva o pravicah bolnikov pri čezmejnem zdravljenju začne veljati oktobra prihodnje leto. Direktiva pomeni zakonski okvir za prost pretok bolnikov med članicami EU. Bolniki se bodo lahko tako zdravili v drugih državah EU, a bodo morali sami kriti razliko med ceno zdravstvene storitve v tujini in vsoto, ki jo krije obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji. Bodo pa zdravstvene blagajne storitev v tujini krile v celoti, če bo bolnik tja napoten, ker je v matični državi takšno zdravljenje nemogoče ali če so čakalne vrste za storitev predolge.