Na vrhu Švedska in Malta

Na vrhu lestvice držav, katerih prebivalci si lahko obetajo največ let zdravega življenja, sta Švedska in Malta. Novorojenčke iz leta 2011 v obeh omenjenih državah čaka v povprečju 70 zdravih let, pri čemer bodo na Malti ženske v povprečju dočakale 71 zdravih let, moški pa 70, na Švedskem pa ravno obratno. V Luksemburgu, Grčiji in na Irskem bodo ženske v povprečju doživele 67 in moški 66 zdravih let.

Slovenija se skupaj s Slovaško nahaja na spodnjem koncu lestvice. Na Slovaškem leta 2011 rojeni dojenčki lahko pričakujejo 52 let zdravega življenja ne glede na spol. Povprečen Slovenec pa si lahko ob rojstvu obeta 54 zdravih let.

Spol ne igra posebne vloge

Eurostat sicer ugotavlja, da v večini držav članic spol ne igra pomembnejše vloge pri tem, koliko let življenja brez zdravstvenih omejitev lahko neka oseba pričakuje. Največje razlike so zabeležili v Litvi, kjer si lahko ženske obetajo pet zdravih let življenja več kot moški, ter na Nizozemskem, kjer velja ravno obratno.

Pri 50 letih si lahko sicer v EU več kot 20 zdravih let življenja obetajo ženske in moški na Švedskem (26 let za ženske in 25 let za moške), na Malti (23 let za oba spola), Danskem (22 let za oba spola) ter v Luksemburgu, na Irskem in v Veliki Britaniji (povsod 22 let za ženske in 21 let za moške).

Najmanj dodatnih zdravih let čaka moške in ženske na Slovaškem (10 let za oba spola). Povprečno žensko v Sloveniji medtem pri 50 letih čaka še dobrih 14 let zdravega življenja, povprečnega moškega pa 13,5 leta.

65-letniki si lahko na Švedskem obetajo še 15 dodatnih zdravih let, če so ženskega spola, in 14, če so moškega. Najmanj dodatnih zdravih let si lahko tudi pri tej starosti obetajo moški in ženske na Slovaškem (tri oz. štiri leta). Pri 65 letih si lahko Slovenke obetajo še skoraj sedem, Slovenci pa dobrih šest let zdravega življenja.