»Ta primer je dokaz koncepta, da okužbo s HIV pri novorojenčkih morebiti lahko pozdravimo,« je po poročanju agencije Reuters povedala dr. Deborah Persaud, virologinja Univerze Johnsa Hopkinsa v Baltimoru v ZDA, ki je primer predstavila na konferenci o retrovirusih in naključnih okužbah, ki te dni poteka v Atlanti v ZDA.

Ko se je deklica rodila v podeželski porodnišnici v ameriški zvezni državi Misisipi, so pri njeni mami odkrili okužbo s HIV. Ker torej mama pred rojstvom otroka ni prejemala terapije, s katero preprečujejo podvajanje virusa v krvi pacientov, so zdravniki vedeli, da je velika nevarnost, da je otrok okužen. Zato so deklico premestili v klinični center Univerze Misisipi v mestu Jackson, kjer jo je zdravnica Hannah Gay že 30 ur po rojstvu začela zdraviti s koktajlom treh standardnih zdravil proti HIV – še preden so z laboratorijskimi testi sploh potrdili okužbo. Običajno začnejo žensko, ki je okužena s HIV, že pred rojstvom otroka zdraviti s protivirusnimi zdravili, zato da zmanjšajo možnost prenosa okužbe na otroka, novorojenčka pa zato, da zmanjšajo možnost okužbe, začnejo zdraviti z enim protivirusnim zdravilom.

Virus je izginil

Po začetku zdravljenja pri otroku so testi pokazali upadanje količine virusa HIV v krvi, 29. dan po rojstvu pa ga v krvi sploh niso več zaznali. Otrok je standardno zdravljenje prejemal 18 mesecev, potem pa ga mati deset mesecev ni pripeljala na pregled; v tem času otrok po navedbah matere ni prejemal nobenega zdravljenja. Ob prvem ponovnem pregledu je dr. Gayeva, preden je ponovno uvedla terapijo, naročila standardni test krvi. Ta je pokazal, da v krvi ni znakov prisotnosti virusa, negativen pa je ostal tudi test na protitelesa proti HIV, ki je standardni pokazatelj okužbe s HIV.

Presenečena zdravnica je s pomočjo kolegice Katherine Luzuriaga z Univerze v Massachusettsu opravila še nekaj natančnih preiskav otrokove krvi. Najprej sta preverili tako imenovane virusne rezervoarje, celice, kjer se virus zadržuje, četudi ga v krvi zaradi zdravljenja ne odkrijejo več, in kjer se lahko podvaja, če se aktivira. Tudi v teh celicah virusa niso našli. Negativne so bile preiskave DNK, s katerimi ugotovijo, ali se je virus integriral v genski material okužene osebe. Negativen je bil tudi test, v katerem so iskali delce genetskega materiala virusa, znane kot virusne RNK.

Ker pri deklici virusa niso več našli, ji protivirusne terapije niso ponovno predpisali, pač pa njeno stanje skrbno spremljajo.

Zdravila naj jemljejo še naprej

Raziskovalci menijo, da so z zgodnjim protivirusnim zdravljenjem pri deklici preprečili, da bi se virus potuhnil v določenih celicah, imenovanih virusni rezervoarji, kjer virus ostaja neaktiven in ga z zdravljenjem ne morejo doseči. Prav ti rezervoarji virusa ponovno oživijo okužbo pri pacientih, ki nehajo jemati protivirusna zdravila, in so razlog, da morajo pacienti ta zdravila jemati vse življenje, če želijo imeti okužbo pod nadzorom.

Da je otrok ozdravel, so zdravniki lahko ugotovili, ker je prekinil jemanje zdravil. To seveda postavlja vprašanje, ali niso ozdraveli tudi drugi otroci, ki so jih začeli zgodaj zdraviti in v krvi katerih virusa ni mogoče več zaznati. Vendar zdravniki starše takih otrok svarijo, naj otrokom ne nehajo dajati zdravil, da bi ugotovili, ali se bo virus vrnil ali ne. Običajno se v takih primerih povrne z veliko močjo, prekinitev jemanja zdravil pa lahko povzroči, da virus razvije odpornost proti zdravilu. Pacienti morajo tako še naprej jemati zdravila, dokler raziskovalci ne bodo v študijah podrobneje raziskali, kaj se je zgodilo pri deklici iz Misisipija in kaj to pomeni za zdravljenje otrok v prihodnje.

Le en ozdravljeni pacient

Zgodba deklice iz Misisipija je tudi povsem drugačna od zgodbe Timothyja Raya Browna, ki je edini pacient na svetu, pri katerem so izničili okužbo s HIV. Brown, ki je bil okužen s HIV, je zbolel za levkemijo. To bolezen so zdravili s presaditvijo kostnega mozga; Brownu so leta 2007 presadili krvotvorne matične celice darovalca, ki pa je imel redko genetsko mutacijo, ki naredi celice imune za okužbo in je torej izničila okužbo s HIV. V nasprotju z Brownom, pri katerem so uporabili zelo specifično zdravljenje, so deklico iz Misisipija ozdravili z mešanico običajnih, široko dostopnih protivirusnih zdravil.