Turistično gospodarstvo v Dolomitih, ki se rado pohvali z največjim smučiščem na svetu, je prav v organizaciji svetovnih prvenstev našlo eno od tržnih niš za svojo promocijo. V primerjavi s prvenstvoma pred 22 in 10 leti je bilo letos zelo veliko gledalcev. Dušo prvenstvu so dali Skandinavci, zlasti Norvežani, saj je skoraj z vsake druge hiše v dolini Fiemme visela norveška zastava.

Vikingi so imeli tudi največ razlogov za rajanje. Po številu osvojenih kolajn (19) so z naskokom potrdili sloves številke ena v nordijskem smučanju. Pobrali so skoraj tretjino odličij, ki so jih podelili v 21 disciplinah. Kakovostni vrh v nordijskih disciplinah je razpršen. Kolajne je osvojilo 14 držav od 55, ki so nastopile na 49. svetovnem prvenstvu.

Slovenija je z dvema kolajnama Petra Prevca potrdila sloves skakalne velesile. Dvajsetletni flegmatik iz Dolenje vasi je v pravem trenutku izkoristil življenjsko formo in se spretno prilagodil na zastarela profila skakalnic. Ob sijajnem izkupičku za slovenski skakalni šport mora biti za strokovno vodstvo izziv razrešitev vprašanja, zakaj so na vrhuncu sezone za pričakovanji zaostali Robert Kranjec, Jaka Hvala in Jurij Tepeš. Trojica se je v poldrugem mesecu po novoletni turneji uvrščala na stopničke in dajala vtis, da je Slovenija nepremagljiva na ekipnih tekmah. Skandinavska turneja in finale v Planici bosta razkrila, ali je šlo za slab teden ali padec forme. Ker je selektor Goran Janus trener praktik, bo iz vsega skupaj znal potegniti nauke, da se kaj podobnega ne bi zgodilo prihodnje leto na olimpijskih igrah v Sočiju.

Dosežka v sprintu (4. mesto Katje Višnar in 6. mesto v ekipnem sprintu z Vesno Fabjan) v smučarskem teku ne smeta zamegliti stanja v tej panogi glede neuspehov in celo poloma štafete v nastopih na razdaljah, kjer je bil v primerjavi z Oslom 2011 storjen korak nazaj. Ni le posledica slovesa superšampionke Peter Majdič. Življenjski uspeh dosedanje kariere Višnarjeve ni slovenski produkt, ampak predvsem plod norveškega načina življenja, razmišljanja in znanja. Slovenski smučarski tek bo ob takšnih (ne)strokovnih potezah, ki so jih povlekli v lanskem letu, ko so se znebili trenerjev Ivana Hudača (odšel na Poljsko) in Vladimirja Korokleviča (sprejel ponudbo ukrajinske biatlonske reprezentance), kmalu spet tam, kjer je bil pred dobo Majdičeve ne glede na kolajne nove generacije tekačic na mladinskem svetovnem prvenstvu.

V nordijski kombinaciji je bil s sedmim mestom Marjana Jelenka narejen korak proti svetovnemu vrhu. V naslednjih nastopih se je tudi razkrila šibkost glede opreme in premajhne številnosti spremljevalnega moštva. Ciljev niso izpolnile le smučarske skakalke. Glede na to, da SZS obrne 10 milijonov evrov na leto, je nepopravljiv spodrsljaj, da na prvenstvu z izjemo sobotne ekipne tekme v skokih sploh ni imela tiskovnega predstavnika.