Zalog. Požar, ki se je v nedeljo zvečer razbohotil na območju nekdanje opekarne v Zalogu v občini Straža, kjer že deveto leto družba Ekosistemi zbira in predeluje odpadno plastiko in les, po mnenju civilne iniciative potrjuje njihova dolgoletna opozorila o neprimernosti takšne dejavnosti v bližini naselij in zaščitene reke Krke. Najbližja hiša je oddaljena le kakšnih 50 metrov. A lastnik in direktor Ekosistemov Tomislav Kovačič odgovarja, da je območje v občinskem podrobnem prostorskem načrtu opredeljeno kot industrijska cona, v bližini tudi ni večjega naselja, za svoje delo pa da imajo vsa potrebna dovoljenja in soglasja.

»Okoli 18. ure sem skozi okno hiše zagledal dim. Ko sem stopil ven, sem videl, da ne gre samo za dim, ampak da gori. Poklical sem policijo in takoj zatem še 112, kjer pa so rekli, da so gasilci že na poti,« nam je pripovedoval najbližji sosed Jože Špendal. Z ognjem v objektu za predelavo odpadne plastike se je spopadalo 69 gasilcev iz sedmih okoliških prostovoljnih društev in poklicni gasilci iz novomeškega gasilsko-reševalnega centra. Njihova intervencija se je zavlekla v včerajšnje dopoldne, saj so velikanski kupi odpadne plastike, lesa in drugega materiala še vedno tleli. Da bi jih dokončno pogasili, so jih morali odpeljati na deponijo, je povedal vodja intervencije Robert Janežič. »Dim je bil zelo agresiven, črn, morda tudi nevaren, saj ne moremo točno vedeti, kakšen material je bil skladiščen v objektu. Nam je pa uspelo dim hitro razredčiti.« Kraj požara so si ogledali novomeški kriminalisti in strokovnjaki nacionalnega forenzičnega laboratorija, o ugotovitvah bodo obvestili pristojno tožilstvo.

Veliko tatvin kablov in železa

Kaj je bil glavni vzrok požara, ki je povzročil za 800.000 do milijon evrov škode in skoraj v celoti uničil linijo za proizvodnjo alternativnih goriv, na kateri dela dvanajst ljudi, še ni znano. So se pa v Ekosistemih v preteklosti že spopadali z manjšimi požari, do katerih je prišlo zaradi tatvin in sežiganja električnih kablov. V zadnjih treh letih so beležili devet tovrstnih tatvin, čeprav imajo po zagotovilih Kovačiča vzpostavljeno ustrezno varovanje. »Zadnjo prijavo smo imeli pred 14 dnevi. Stalno smo požarno ogroženi. Zgodilo se je že, da zjutraj nismo mogli zagnati proizvodnje, saj kablov enostavno ni bilo,« pripoveduje vodja obrata Franc Horvat.

»Če bi bilo vse urejeno, kot je treba, do požara ne bi moglo priti,« pa je prepričan Aleš Plut iz straškega ekoodbora regijskega društva ekološkega gibanja Ivančna Gorica. A Kovačič zagotavlja: »Imamo vsa potrebna okoljevarstvena dovoljenja. Menim pa, da Slovenija potrebuje več tovrstnih podjetij, morali bi se namreč zavedati, da je odpadke treba izkoristiti, ne pa jih odlagati.«

»Obrat je ekološka bomba«

Krajani že več let opozarjajo na neurejenost obrata, ki po Plutovem mnenju predstavlja pravo ekološko bombo. Plut izpostavlja neurejen sistem odvajanja nevarnih izcednih vod, obrat opekarne po njegovem mnenju tudi ni bil primerno preurejen za potrebe bistveno bolj obremenilne dejavnosti, na kar so že večkrat opozorili tudi pristojne inšpekcijske službe in ministrstvo.

Svoje mnenje in poročilo o požaru so nanje ponovno naslovili včeraj. Predlagajo podroben inšpekcijski pregled in učinkovite ukrepe zoper Ekosisteme, saj gre po njihovem mnenju za velik razkorak med dovoljenji in dejanskim stanjem obrata v Zalogu.